Kníhkupectvo zakázalo knihu, ktorá ospevuje Hitlera

Kníhkupectvo zakázalo knihu, ktorá ospevuje Hitlera

Kým kontroverzná kniha Mlčanie v ponuke kníhkupectva Martinus ostala aj po jej kritike, pri vydavateľstve, ktoré prejavuje sympatie s nacizmom, už Martinus pritvrdil. Všetky knihy kontroverzného českého vydavateľstva Guidemedia kníhkupectvo vykázalo zo svojej ponuky. Aktualizácia o stanovisko Panta Rhei.

 


Ešte donedávna Martinus na svojej stránke ponúkal knihu „100 dokumentů o vzniku války." Dnes už kniha, ktorej texty sympatizujú s nacizmom, v ponuke nie je. Kníhkupectvo po kritike na sociálnych sieťach najprv upravilo anotáciu ku knihe, neskôr nielen túto knihu ale aj všetky ďalšie knihy českého vydavateľstva Guidemedia stiahlo. Brnenské vydavateľstvo Guidemedia nedávno za vydávanie literatúry propagujúcej nacizmus kritizovali české médiá.

 

Kniha sa do ponuky kníhkupectva dostala bežne cez knižného distribútora. „Po upozornení od niektorých našich čitateľov na anotáciu hraničiacu s propagáciou fašizmu sme jednak upravili znenie anotácie a zároveň sme sa bližšie pozreli aj na samotnú knihu a jej vydavateľstvo," vysvetlil pre Omédiách.com šéf Martinusu Michal Meško. Po tom, ako si knihu bližšie pozreli, sa rozhodli knihy spomínaného vydavateľstva nepredávať.

„Stále veríme, že obmedzovanie predaja je tým posledným a najmenej šťastným riešením a v uvedomelej spoločnosti by sa k tomu nemalo pristupovať vôbec. Ale v momente, kedy sme sa presvedčili, že toto vydavateľstvo podporuje extrémizmus, klame vo svojich oficiálnych vyjadreniach a v anotáciách ku svojim knihám otvorene propaguje sympatie k nacizmu, sme nenašli iné riešenie, s ktorým by sme boli vnútorne stotožnení," povedal Meško.

V knihe sa napríklad ospevuje Adolf Hitler: "Vůdce, jehož geniálnímu státnickému umění se zdařilo odstranit nejhorší versailleské zločiny bez jakéhokoli krveprolití a bez jakéhokoli zasažení anglických zájmů a jenž by byl stejným způsobem dosáhl též pokojného řešení německo-polské otázky, kdyby Anglie nebyla zneužila Polska jako nástroje své válečné vůle a nebyla touto zločinnou politikou uvrhla Evropu do války." V pôvodnej anotácii vydavateľ tvrdil, že v knihe sú len dobové dokumenty a texty bez vysvetliviek. V skutočnosti kniha obsahuje aj komentáre.

Martinus nie je jediný, ktorí knihu ponúkal. Knihu už stiahli aj iné kníhkupectvá, v Panta Rhei je stále v ponuke.

Doplnenie 26. júla: Kniha nie je už v ponuke ani v sieti kníhkupectiev Panta Rhei. "Anotácia ku knihe, bola síce do včera (25.7.) na webe uvedená, avšak titul nie je dostupný a ani ho neplánujeme doobjednávať. Dnes už na webe nie je ani anotácia, ani obálka titulu," povedala pre Omédiách.com Eva Rezníková manager marketingu Panta Rhei.

Nedávno bolo kníhkupectvo kritizované, že ponúka knihu moderátora rádia Viva Tibora Eliota Rostasa Mlčanie, ktorá sa ocitla na poprednom mieste čitateľského rebríčka. Napríklad Arfórum Mlčanie odmietlo predávať. Martinus Mlčanie nechal v ponuke. „Z ponuky sťahujeme knihy len veľmi výnimočne - v prípadoch, kedy porušujú zákon, prípadne kedy súd zakáže ich predaj. V minulosti to bola napríklad dočasne kniha Gorila a niektoré ďalšie," povedal Meško. „Vo všeobecnosti sme ale silnými zástancami slobody zákazníkov vybrať si, čo chcú čítať a nezasahovať do ich výberu tým, že by sme im znemožnili prístup k niektorým knihám, aj keď s nimi nesúhlasíme. Toto bola vzhľadom na vyššie uvedené fakty výnimočná situácia," dodal.