Novým šéfom Migračného úradu Ministerstva vnútra SR je Ján Orlovský

Novým šéfom Migračného úradu Ministerstva vnútra SR je Ján Orlovský Foto: Nová Cvernovka

Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Vendelín Leitner dnes uviedol Jána Orlovského do funkcie riaditeľa Migračného úradu rezortu vnútra.

Orlovský vzišiel z výberového konania, ktoré vypísalo ministerstvo v decembri minulého roka a do ktorého sa prihlásili 4 uchádzači.
Migračný úrad je odborným útvarom ministerstva pre otázky azylu a integrácie osôb, ktoré na Slovensku požiadali o azyl alebo im bola poskytnutá doplnková ochrana. Úrad zároveň plní aj úlohu správcu vládou zriadeného koordinačného orgánu pre politiky migrácie a integrácie cudzincov na území Slovenskej republiky. Programové vyhlásenie vlády SR pre obdobie 2020 až 2024 predpokladá prijatie novej migračnej politiky pre obdobie rokov 2021 až 2025.

„V prvom rade chcem poďakovať za prejavenú dôveru a povedať, že s pokorou prijímam zodpovednosť, ktorú funkcia riaditeľa migračného úradu prináša. Téma migrácie bude bezpochyby predstavovať veľkú výzvu pre celú Európu aj v najbližších rokoch. Je mimoriadne dôležité, aby sa členské krajiny snažili nájsť konsenzus v ďalšom smerovaní migračnej politiky a zároveň intenzívnejšie pracovali na riešení problémov, ktoré sú z dlhodobého hľadiska identifikované ako najzásadnejšie. Z mojej pozície budem úrad smerovať k hľadaniu nových príležitostí užšej spolupráce so štátnymi orgánmi, občianskym sektorom, aj so samosprávou. Je dôležité, aby sa spolužitie občanov SR s cudzincami nieslo v duchu vzájomného porozumenia, tolerancie, a aby prinášalo spokojnosť všetkým, ktorí žijú na našom území,“ povedal riaditeľ migračného úradu Ján Orlovský.

„Slovensko je súčasťou otvoreného priestoru Európskej únie. Otázka migrácie patrí medzi tie, ktoré so sebou prinášajú množstvo výziev, ale zároveň aj príležitostí, ktoré sme doposiaľ využívali len okrajovo. Verím, že úrad pod novým vedením tieto možnosti identifikuje a v spolupráci s orgánmi štátu, samosprávy a občianskym sektorom tak prispeje k znižovaniu spoločenského napätia v súčasnej zložitej situácii doma i vo svete,“ povedal štátny tajomník Leitner.

Ján Orlovský je absolventom FTVŠ UK v Bratislave (1989) a Ústavu medzinárodných vzťahov K. Rybárika pri PF UK v Bratislave (1993). V rokoch 1992 až 2002 pôsobil v zahraničnej službe SR, z čoho sedem rokov ako 3. tajomník a radca na zastupiteľskom úrade SR vo Washingtone, DC. Venoval sa spolupráci s Kongresom USA ako aj s neziskovými a výskumnými organizáciami. V rokoch 2003 až 2014 zastával pozíciu hovorcu a riaditeľa kancelárie predstavenstva spoločnosti Západoslovenská energetika a.s.. Od roku 2015 až do roku 2020 pôsobil ako výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.