Volkswagen priznal, že správa o premenovaní značky bola len aprílový žart

Volkswagen priznal, že správa o premenovaní značky bola len aprílový žart Foto: facebook Volkswagen

Volkswagen priznal, že správa o premenovaní značky na americkom trhu na Voltswagen of America bol len aprílový žart a marketingový ťah. Potvrdil tak informáciu, ktorú predtým priniesla agentúra Reuters. Firma za oznámenie o premenovaní čelila kritike na sociálnych sieťach, kde kritici pripomínali jej emisný škandál a vyčítali jej, že dlhé roky klamali zákazníkov aj úrady.

"Spoločnosť Volkswagen of America nebude meniť názov na Voltswagen. Správa o premenovaní bola v duchu aprílového žartu. Mala pritiahnuť pozornosť na uvedenie elektromobilu SUV ID.4 na trh a naznačiť náš záväzok, priniesť elektrická autá všetkým," uviedol hovorca firmy a dodal, že sa Volkswagen k veci ešte podrobne vyjadrí.

Zmena názvu podľa utorkovej tlačovej správy mala nadobudnúť účinnosť v máji. Divízia tento krok označila za "verejnú deklaráciu budúcich investícií podniku do elektromobility". Dodala, že označenie Voltswagen bude používať pri všetkých modeloch poháňaných elektrinou, zatiaľ čo autá s tradičným pohonom budú mať emblém VW.

Volkswagen znamená v preklade ľudové vozidlo. Nový názov vychádzal z jednotky elektrického napätia volt.

Druhý najväčší výrobca automobilov na svete chce tento rok zdvojnásobiť dodávky elektrických vozidiel. Do elektrifikácie a digitalizácie chce do roku 2025 investovať 16 miliárd eur a do tej doby celosvetovo predávať milión elektromobilov ročne.

Volkswagen v septembri 2015 v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že nainštaloval asi do 11 miliónov naftových áut po celom svete softvér, ktorý umožňoval manipulovať s testami. Na pokuty, náhrady a právne náklady už firma v súvislosti s dieselovou aférou vynaložila viac ako 32 miliárd eur.