Fond ERSTE Realitná Renta odkúpil žilinskú budovu Poštová (FOTO)

Fond ERSTE Realitná Renta odkúpil žilinskú budovu Poštová (FOTO) Foto: Slovenská sporiteľňa

ealitný fond ERSTE Realitná Renta urobil akvizíciu administratívnej budovy NORDCITY Poštová v Žiline od developerskej spoločnosti Reinoo. Do portfólia fondu tak pribudla ďalšia nehnuteľnosť, čo je pre podielnikov a potenciálnych klientov dobrá správa. Znamená totiž pre nich aj širšiu diverzifikáciu, keďže ide o prvú investíciu fondu mimo Bratislavy.

Fond Erste Asset Management GmbH, ERSTE Realitná Renta vznikol v roku 2019, zameraný je na investície do kvalitných komerčných ekologických budov v dobrých lokalitách. Pre klientov je doplnkovou dlhodobou investíciou k tradičným aktívam, keďže vývoj hodnoty nehnuteľností priamo nesúvisí s vývojom iných finančných nástrojov, ako sú napríklad akcie či dlhopisy. Súčasne môže slúžiť na zachovanie dlhodobej hodnoty v časoch vysokej inflácie.

„Tak ako sme sľúbili,  pokračujeme v raste nášho fondu. Kúpou budovy v  centre, akým Žilina nepochybne je, chceme vyslať signál o význame investícií aj mimo Bratislavy. Tiež umožniť investorom vo fonde ERSTE Realitná Renta spolupodieľať sa na dynamickom raste tohto regiónu,“ vysvetľuje Pavol Vejmelka, riaditeľ Erste Asset Managementu na Slovensku.

Foto: Slovenská sporiteľňa
Budova Poštová je prvou budovou postavenou v rámci IT a technologickej zóny NORDCITY Žilina. Súčasťou zóny sú aj administratívna budova Obchodná a spoločný Parkovací dom s kapacitou 600 parkovacích miest. Budova prešla rozsiahlou rekonštrukciou v roku 2019 a disponuje prenajímateľnou plochou skoro 13 000 m2. Zámerom developera je, aby vznikajúca zóna NORDCITY vytvorila priestor s výmerou nad 33 tisíc m2.

"NORDCITY Poštová je dominantou našich projektov v Žiline. Táto lokalita má vynikajúcu dostupnosť k dôležitým dopravným uzlom a verejnej infraštruktúre, pričom sa nachádza v pokojnom prostredí v blízkosti najväčšieho sídliska v Žiline a univerzitného kampusu,“ vysvetľuje Milan Dubec, výkonný riaditeľ Reinoo a.s.

Foto: Slovenská sporiteľňa
NORDCITY Poštová sa vyznačuje modernými a ekologickými kancelárskymi priestormi s energetickou efektívnosťou na úrovni A1. V okolí budovy sú najnovšie retenčné nádoby a lapače ropných látok, ktoré majú schopnosť zachytiť až 300 m³ dažďovej vody. Tým prispeje aj k udržateľnosti a ochrane životného prostredia. Tiež má certifikát LEED GOLD V4 (Leadership in Energy and Environmental Design), čím sa stala prvou administratívnou budovou v Žilinskom regióne, ktorá spĺňa prísne normy týkajúce sa energetického a environmentálneho dizajnu.

Spoločnosť Erste Asset Management GmbH, pobočka Slovenská republika, patrí medzi najväčšie správcovské spoločnosti na slovenskom trhu. Svojim klientom ponúka produkty a služby v oblasti správy fondov a riadenia investičných portfólií. Vznikla v roku 2001 pod názvom Asset Management Slovenskej sporiteľne ako dcérska spoločnosť Slovenskej sporiteľne a v júli 2023 sa zlúčila so spoločnosťou Erste Asset Management GmbH.