Predáva sa najväčšie knižné vydavateľstvo, v pozadí má byť J&T

Predáva sa najväčšie knižné vydavateľstvo, v pozadí má byť J&T Foto: Panta Rhei

Nemecká spoločnosť Bertelsmann predáva slovenské a české knižné vydavateľstvo Euromedia Group spoločnosti ARRAVIET.

 

 

Do skupiny patria nakladateľské značky Media Club a Ikar a v Čechách Knižní klub, Odeon, Ikar a Universum ako aj veľkoobchodný predaj kníh vrátane internetového predaja kníh www.ebux.cz a www.bux.cz. Obchod má byť uzavretý do konca prvého štvrťroka. O predaji informuje spoločnosť tlačovou správou.

Konateľom a spoločníkom spoločnosti Arraviet, ktorá vznikla vlani v decembri, je Igor Mrva, napojený na finančnú skupinu J&T a pôsobiaci v Panta Rhei.

"Som veľmi potešený, že sme našli zodpovedného partnera, ktorý prevezme spoločnosť Euromedia Group. Zaistíme tak ďalší rozvoj týchto spoločností a našim spolupracovníkom v spoločnostiach Euromedia poskytneme príležitosť rozširovať aktivity pod vedením nového vlastníka," povedal výkonný riaditeľ pre kluby a priamy marketing spoločnosti Bertelsmann Fernando Carro.

Podľa ČTK nový vlastník spoločnosť ARRAVIET plánuje nákup zabezpečiť pomocou štandardného "akvizičného financovania", o ktorom vraj rokuje s J&T Bankou. Poradcom v transakcii bola J&T IB and Capital Markets, prostredníctvom ktorej teraz nový vlastník jedná o možnosti spojiť spoločnosti Neoluxor s Euromedia Group a zároveň spoločnosť Panta Rhei s Ikar.

„Spoločnosť J&T IB and Capital Markets je poradcom a jedná sa o možnom financovaní transakcie okrem iných finančných domov aj s J&T BANKOU," povedala pre Omédiách.com Monika Veselá, PR manažérka J&T Banky.

O tom, že medzi tunajšími vydavateľmi a kníhkupcami sa šíri informácia, že vydavateľskú skupinu Euromedia môže kúpiť skupina J&T či jej blízka firma, informoval pred časom Trend.

Skupina J&T vstúpila na knižný trh v roku 2012. Manažéri J&T vlastnia 40 percentný podiel v kníhkupectvách Panta Rhei cez firmu Diversified Retail Company.
V Euromedia Group podľa dohody zostane súčasné vedenie na čele s výkonným riaditeľom spoločnosti Euromedia Andreasom Kaulfussom.