Dnes svieti modrá

Dnes svieti modrá

Kampaň Rozsvieť modrú je celosvetová aktivita, ku ktorej sa pridalo aj Slovensko.

 

 

V polovici marca sa na bratislavských sochách ako Hviezdoslav, Napoleon, Schöne Náci či Čumil objavili modré šály. Na niektorých sa pritom objavoval aj slogan Vráťme modrú do hry s hashtagom #modradohry.

Následne sa objavila správa, že kvetinárstvo Fany Flora na Špitálskej ulici v Bratislave má na konte slovenský rekord v počte modrých kvetov na jednom mieste. Komisár Slovenskej knihy rekordov Igor Svítok ich na mieste narátal 351 a organizátorom odovzdal certifikát.

Modré aktivity súvisia s celosvetovou kampaňou z iniciatívy organizácie Autism Speaks Rozsvieť modrú (Light It Up Blue). Aktivity vyvrcholia v stredu 2. apríla, kedy okrem „vymodrenia" významných stavieb Most SNP zaplní živá reťaz z ľudí s modrými kahancami. Nebude chýbať ani modrý ohňostroj na Bratislavskom hrade. Práve tento dátum Organizácia Spojených Národov vyhlásila v roku 2007 za Svetový deň povedomia o autizme.

„V dobe, keď je autizmus najvýraznejšie vývinové ochorenie, je mimoriadne dôležité vnímať druhých – priateľov, kamarátov aj ľudí, ktorí boli akosi ústraní z rôznych dôvodov. Chceme začať spoločenskú diskusiu o autizme a jedinečnosti a poukázať na to, že autisti sú medzi nami a nesmieme ich vytláčať mimo nášho záujmu. Práve naopak - naším cieľom musí byť integrovať ich a prijať ich ako jedinečné osobnosti," hovorí za organizátorov slovenskej vetvy kampane Štefan Pogány z Nadácie Linaje, ktorá akciu pripravila aj v spolupráci s Slovenskými elektrárňami.

Druhého apríla sa niekoľko desiatok významných budov, monumentov, mostov a iných stavieb po celom svete rozsvieti na modro. Nechýbajú medzi nimi ani budova Opery v Sydney, Empire State Building, CN Tower v Toronte či socha Ježiša nad Rio de Janeiro. Ide o gesto spolupatričnosti so všetkými, ktorých sa autizmus dotýka. Modrá farba je symbolom dôvery, tradície, oddanosti a tiež komunikácie, s ktorou majú autisti často veľký problém. Ich nedostatky v sociálnej interakcii a predstavivosti ich často posúvajú na okraj záujmu spoločnosti. „Hlavným posolstvom je obliecť si 2. apríla niečo modré a venovať v tento deň autistom aspoň jednu myšlienku. Naším sloganom je: Autisti nepatria do autu. Vráťme ich späť do hry," doplnil Pogány.