Marek Trubač radí, ako nebyť sedlák

Marek Trubač radí, ako nebyť sedlák Foto: Prezident consulting

Marek Trubač už nie je pol roka hovorcom prezidenta, ale spojenia s prezidentom sa vzdať nechce.AKTUALIZÁCIA o vyjadrenie M. Trubača.

 


Koncom minulého roka si založil agentúru s názvom Prezident consulting. V logu má firma motýlika. Motýlika namiesto kravaty nosil v prezidentskom úrade posledné roky aj Trubač.

 

Ako píše Trubač na stránke, spoločnosť poskytuje komplexné služby v oblasti komunikácie, protokolu & etikety. Spoločnosť sa sústreďuje na poradenstvo, konzultácie, vzdelávacie kurzy a tréningy, ale aj publikačnú činnosť. Agentúru si všimol denník Plus 1 deň.

Podobné služby poskytuje roky niekdajší hovorca prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček, ktorý je dnes odborník na protokol a etiketu. Trubač zjavne chce ísť v jeho šľapajách. Na stránke ale zvolil trochu iný štýl, ako má kultivovaný Špaček: „Nazdar vedúúúci!" alebo ako sa pri pozdrave s neznámym známym radšej nestrápniť, či Ako nebyť „sedlák", alebo radšej ani „drvička"?! alebo Naučte sa komunikovať na úrovni, inak môže byť vojna!

V Prezident consulting je aj Ľubomír Straka z TA3, či bývalí kolegovia Trubača z prezidentskej kancelárie z éry Ivana Gašparoviča. 

Trubač blízko Širokého aj Smeru

Trubač bol donedávna hovorcom majiteľa hokejového klubu Juraja Širokého. V komunálnych voľbách kandidoval za poslanca do Mestského zastupiteľstva v Pezinku za stranu Smer-SD.

Marek Trubač sa stal hovorcom prezidenta Ivana Gašparoviča v roku 2004. V roku 2007 sa stal Hovorcom roka a v roku 2011 dostal cenu najhoršieho hovorcu - hovorcovskú Malinu. Podľa vyjadrenia porotcov aj Asociácie hovorcov Slovenska s etikou v komunikácii mal problém. Podľa porotcov si malinu zaslúžil za svoj „výkon" pri nedodržiavaní základných princípov práce hovorcu ako je etika, komunikatívnosť a kultivované správanie voči novinárskemu stavu. Asociácia vyslovila hlboké sklamanie z konania Trubača, keď pri otázke na hokejový incident medzi prezidentom a premiérkou Trubač zakrýval novinárke Sme kameru a fotil si ju.

Redaktorka sa ho pýtala, či sa prezident nechystá ospravedlniť premiérke za incident, ktorý sa odohral niekoľko dní pred tým na štadióne. Podľa svedkov prezident údajne strčil lakťom do premiérky a povedal jej: "Nezavadzajte tu!"

Trubača sme požiadali o vyjadrenie, aké má plány so spoločnosťou a komu radí.

Aktualizácia 23. 2. o vyjadrenie Mareka Trubača: "Mojimi klientmi sú všetci, ktorí potrebujú poradiť v oblasti komunikácie, protokolu a etikety, napr. v oblasti prípravy a organizácie protokolárnych podujatí na vyššej úrovni, individuálnych tréningov a skupinových kurzov."