Sedem očakávaných trendov online marketingu v roku 2015

Sedem očakávaných trendov online marketingu v roku 2015 Ilustr.foto Kentico

Aké typy internetových marketingových stratégií budú v najbližšom období fungovať? Bude sociálne médiá stačiť? Budú vypomáhať roboti?

IT spoločnosť Kentico Software spolu agentúrou Millward Brown na sklonku minulého roka uskutočnila medzi americkými marketérmi prieskum. Z neho vzišli tieto trendy:

1) Marketéri sa chcú v roku 2015 viac priblížiť svojim zákazníkom
Podľa štúdie sa budú chcieť marketéri v roku 2015 viac zamerať na personalizáciu všetkého online obsahu a aplikácií aj reklám pre mobilné zariadenia. Práve do tejto oblasti budú tento rok firmy investovať najviac. Personalizácia je dôležitá aj u e-mailového marketingu - veľká časť marketérov preto chystá opätovné zvýšenie výdavkov do tohto nástroja.

2) Dve tretiny marketérov chcú aktívne riadiť zákaznícku skúsenosť
Ide o tzv. Customer Experience Management (CXM), teda riadenie skúsenosti zákazníka s produktom či službou. "CXM má za cieľ monitorovať a vyhodnocovať potreby užívateľa v priebehu nákupného cyklu, adekvátne na ne v správny okamih reagovať a doručiť tú správnu správu na relevantné zariadenia v správnom rozlíšení. Pokiaľ dokážeme identifikovať miesto, kde sa zákazník práve nachádza, môžeme mu oznámenie doručiť v lokácii, kde bude mať väčší efekt. Napr. ho upozorníme na zľavu v čase, keď prechádza okolo obchodu," povedal Robert Pinkas z Kentico.

3) 54% marketérov bude využívať Big Data
Zber, analýza a využívanie veľkých objemov dát o online správaní zákazníkov bude trendom aj v roku 2015.

4) Dôraz na užívateľovi vytváraný obsah bude klesať
Marketéri postupne upúšťajú od užívateľmi vytváraného obsahu a ich námetov na inovácie produktov. Za dôležitý marketingový nástroj pre rok 2015 to označila len tretina z nich. "Zdá sa, že do týchto aktivít prestávajú investovať predovšetkým firmy v B2C oblasti. Naopak firmy v B2B oblasti chcú obsah tvorený užívateľom využívať aj naďalej, "povedal Pinkas.

5) 58% marketérov verí v Internet vecí
Tzv. Internet vecí predstavuje prepájanie rôznych elektronických zariadení v rámci jednej internej siete. V tomto roku sa na neho chce zamerať viac ako polovica firiem. "Marketéri si už zvykli na situáciu, kedy môže ten istý užívateľ na web pristupovať z rôznych zariadení ako je počítač, tablet alebo chytrý telefón. Prispôsobujú tomu nielen svoje stratégie pre viackanálový marketing, ale tiež spôsoby merania úspešnosti kampaní. Zároveň si veľmi dobre uvedomujú, že iba u mobilov a tabletov trieštenie jednotlivých kanálov nekončí. Čaká na ne ďalšia výzva v podobe inteligentných elektrozariadení"

6) Investície do online marketingového softvéru porastú
Aj v nasledujúcich 2 rokoch sa chystajú firmy investovať predovšetkým do CRM systémov, analytických a testovacích nástrojov a systémov pre správu obsahu.

7) Začne proces väčšej automatizácie online marketingu
75% marketérov si myslí, že automatizácia procesov v online marketingu je nevyhnutnou cestou k väčšej návratnosti investícií vložených do online nástrojov. Podľa všetkého to ale nebude znamenať pokles pracovných miest. Naopak, rozširovanie online marketingových tímov očakáva 72% firiem. "

Prieskum oslovil 300 digitálnych marketérov v amerických spoločnostiach rôznych veľkostí, typov a priemyslu.

Kentico Software je česká IT firma so sídlom v Brne a líder svetového trhu komplexných riešení pre online marketing. V súčasnosti má pobočky v USA, Austrálii a Veľkej Británii. Jej softvér využíva viac ako 18 000 webových stránok na celom svete v 90 krajinách.