Skutočný problém online médií nie je to, čo si myslíme

Skutočný problém online médií nie je to, čo si myslíme

Kameň úrazu mnohých online vydavateľstiev sú sociálne siete. Tie sú na neustálom vzostupe, no online vydavateľstvá im nestíhajú.

 

 

Na radosť a aj neradosť online vydavateľstiev im pred 3-4 rokmi začalo výrazne pribúdať trafficu zo sociálnych sietí. Na slovenskom trhu to bolo najmä z Facebooku.

Na radosť preto, lebo práca so social si na začiatku vyžadovala málo času a prínos bol obrovský. Na neradosť zas preto, lebo na trhu sa objavila nová silná platforma s osobitými pravidlami, ktorá sa začala postupne vyvíjať. Závislosť na trafficu však pretrvala a preto bolo potrebné sa prispôsobiť novým trendom. Prečo sa však mnohí, aj napriek veľmi pozitívnemu prínosu, zasekli v roku 2012, prestali inovovať a začali radšej rozhadzovať?

Podiel stále narastá

Podľa magazínu Wired pri amerických online médiách v priemere 17% návštevnosti je zo sociálnych sietí. Toto číslo samo o sebe je pomerne vysoké, avšak nehovorí bližšie o tom, aké vysoké cifry dosahujú niektoré magazíny osobitne. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že aj na slovenskom trhu dokážete dlhodobo udržať 30-40% podiel social trafficu bez toho, aby vám to ukrajovalo podiel z ostatných zdrojov. Aj tu sa dá nájsť synergia a jednotlivé kanály si môžu byť veľmi nápomocné.

Kto neinovuje skončil, prečo je tomu tak?

• Súboj o pozornosť – obsahu je stále viac a boj o čitateľovu pozornosť sa bude naďalej vyostrovať
• Zmena správania – konzumácia médií sa výrazne vyvíja a tomu sa treba prispôsobiť
• Social rastie – je stále väčší a jeho rola sa už nikdy neoslabí
• Viacero platforiem – už to nie je len Facebook, ale aj Instagram, Pinterest a ďalšie

Marketing je pre lúzrov, treba pracovať chytrejšie

Nalievať peniaze do marketingu sa médiám oplatí iba do istého momentu. To, čo by reálne médiá potrebovali, je nový prístup k technológiám, vďaka ktorým budú pracovať chytrejšie.

 Juraj Kadlec, Digitálny stratég