Tradičné miestne výrobky by mali byť viac chránené

Tradičné miestne výrobky by mali byť viac chránené Foto: Sashe

Modranská majolika, levický zlatý ónyx, soľnobanská čipka či piešťanské bahno by sa mohli zaradiť medzi výrobky s chráneným zemepisným označením.

Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré v utorok schválil Európsky parlament. Poslanci požadujú rozšírenie ochrany, ktoré poskytujú zemepisné označenie EÚ poľnohospodárskym produktom, na ďalšie miestne výrobky s cieľom podporiť lokálnu ekonomiku, cestovný ruch, spotrebiteľskú dôveru, ale aj ochranu kultúrneho dedičstva a tradičného know-how.

Uznesenie vyzýva Komisiu, aby predložila legislatívny návrh, ktorý by rozšíril jednotný systém ochrany zemepisných označení EÚ aj na nepoľnohospodárske miestne a remeselné výrobky, akými sú napríklad levicky zlatý ónyx, modranská majolika, piešťanské bahno, slovenský magnezit alebo soľnobanská čipka. Poslanci zdôraznili, že prepojenie medzi samotným produktom a miestom, na ktorom bol vyrobený, je nevyhnutné na rozpoznanie jeho osobitných vlastností, využitého know-how, ako aj výslednej kvality a autentickosti produktu.

Hospodársky potenciál a známka kvality

Celoúnijný systém ochrany zemepisných označení by ako súčasť snáh o zachovanie kultúrneho dedičstva a tradičného know-how mohol mať podľa poslancov veľký hospodársky potenciál, z ktorého by ťažili najmä malé a stredné podniky a jednotlivé regióny. Zároveň by tieto výrobky v rámci rokovaní o bilaterálnych a multilaterálnych obchodných dohodách EÚ s tretími krajinami mohli získať rovnakú ochranu za hranicami Únie.

Tento systém by poskytol spotrebiteľom spoľahlivé informácie o pôvode produktov a použitých výrobných postupoch a odstránením nedorozumení spôsobených zavádzajúcimi názvami alebo opismi by im tiež umožnil prijať informovanejšie rozhodnutie, uvádza sa v uznesení. Podľa poslancov by sa tiež zvýšila účinnosť boja proti falšovaniu a podvodnému využívaniu názvov zemepisného pôvodu, ako aj ďalším nekalým praktikám.