Tretina rodín oblieka deti aj v second handoch, ďalší na online bazároch

Tretina rodín oblieka deti aj v second handoch, ďalší na online bazároch Foto: Zara

Oblečenie pre deti nakupujú dve tretiny Slovákov. Na detské ošatenie ľudia bežne neminú viac než 300 euro ročne, mnohí však musia vystačiť aj s menej ako 150 eur.

 

 

Rozhodujúci pri výbere tovaru je pomer kvality a ceny. Ukázal to výskum Nielsen Admosphere a Slovenského národného panela, ktorého sa zúčastnilo 500 respondentov z internetovej populácie vo veku 18-64 rokov.
Opýtaní v prieskume mohli uviesť viacero možností. Najviac opýtaných nakupuje detské oblečenie v obchodnom dome.

Ako druhú alternatívu, hoci už s väčším odstupom, ľudia volia online obchody. Až 37 percent opýtaných uviedlo že nakupuje detské oblečenie aj cez online bazáre a 29 percent v obchodoch s použitým oblečením v second handoch.

Čiastka, ktorú ľudia bežne minú na ošatenie detí ročne, väčšinou nepresiahne 300 euro. O niečo viac než tretina respondentov nakupujúcich detské oblečenie si vybrala odpoveď „medzi 150 a 299 euro" a zhruba rovnaký počet volil možnosť „menej než 150 euro".

Ako ľudia nakladajú s nepotrebným oblečením a obuvou pre deti?

Viac než polovica opýtaných ho daruje rodine alebo známym. Až ďaleko za touto možnosťou skončil variant daru charite a podobným inštitúciám (13%), takmer zhodný počet predáva toto oblečenie online a 8% ho vyhadzuje do špeciálnych kontajnerov. Rovnaký počet si ale šaty necháva.