Black Friday je tu, dajte si pozor na vymyslené zľavy

Black Friday je tu, dajte si pozor na vymyslené zľavy

Sezóna obrovských výpredajov sa začína, odborníci však varujú pred nafúknutými zľavami. Nenechajte sa obchodníkmi napáliť, radšej si ceny porovnajte.


Vianočná sezóna je najsilnejšou nákupnou sezónou roka. Pre e-shopy sa začala v polovici novembra a ku koncu mesiaca mnoho z nich pripravuje akciu Black Friday. „Na konci novembra pripravuje mnoho internetových obchodov veľké zľavy. Už teraz zaznamenávame tisíce produktov v zľave naprieč segmentami. Netreba sa však nechať nalákať na prvú ponuku, na ktorú natrafíte. Je dobré si konečné ceny skontrolovať a uistiť sa, že ide o reálne výhodné ponuky," pripomína riaditeľ nezávislého porovnávača cien Heureka Tomáš Braverman.

Aktuálne Slováci najviac zháňajú rozličné výrobky z kategórie kozmetika a zdravie, ako sú parfumy, detský tovar, napríklad plienky, alebo rozličná elektronika. Zároveň pred Vianocami nakupujú vo veľkom knihy.

Zľavy sú pre zákazníkov vždy lákadlom, nie vždy sú však tak vysoké, ako sa uvádza. Ich výška sa líši podľa segmentu tovaru, tradične bývajú tovary zľavnené o 10 až 20 %. Heureka vývoj cien monitoruje, keďže ide o porovnávač. Pri každom tovare monitoruje vývoj ceny tovaru, ktorá je dostupná pre každého užívateľa. Zároveň pripravuje aj samostatnú stránku vypredaj.heureka.sk, v rámci ktorej monitoruje práve zľavy počas pred- a povianočných výpredajov, píš Heureka v tlačovej správe.

Black Feiday vznikol v Spojených štátoch amerických. Je to piatok po Dni vďakyvzdania (štvrtý piatok v novembri), kedy obchody oficiálne štartujú sezónu vianočných zliav veľkým výpredajom. Fenomén sa už uchytil aj v našich končinách.