Zora Jaurová spustí volebný kompas

Zora Jaurová spustí volebný kompas Foto: Europactiv.sk

Členské štáty Európskej únie spúšťajú tzv. volebný kompas pre voľby do Európskeho parlamentu, aby voliči zistili, ku ktorej strane majú najbližšie.

 

 

Volebný kompas názvom EUvox 2014 uvedie do 24. apríla života Zora Jaurová. Projekt vznikol v spolupráci odborníkov z 28 členských štátov Európskej únie. Garantkou projektu na Slovensku je sociologička Oľga Gyarfášová z Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského.

Účelom EUVOX je pomôcť občanom pri výbere politickej strany, ktorá najlepšie zodpovedá ich vlastným preferenciám a prináša praktické informácie o pozíciách všetkých politických stranách. Prvou oficiálnou používateľkou kompasu bude Zora Jaurová exriaditeľka Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013.

"Volebný kompas na Slovensku nastavoval tím akademikov a odborníkov, medzi ktorými sú napríklad Karen Henderson z Univerzity v Leicestri, ktorá v súčasnosti pôsobí na Univerzite Komenského, či politológovia Grigorij Mesežnikov a Erik Láštic," povedal pre Omédiách.com jeden z členov slovenského tímu Ján Glovičko.

Tím sledoval a vyhodnocoval ekonomické, sociálne a hodnotové postoje 10 relevantných politických strán na Slovensku vo vzťahu k Európe. Pri kódovaní strán sa ukázalo, že viaceré slovenské strany presadzujú hodnoty v rozpore s charakteristikou vlastnej politickej orientácie či už naľavo alebo napravo.

"Ľudia, ktorí si kompas vyskúšajú, si budú môcť porovnať, do akej miery sa so stranami v najdôležitejších otázkach zhodujú. Kompas nájdu od štvrtka na viacerých slovenských spravodajských portáloch," povedal country manažér projektu pre Slovensku Glovičko.