Oddnes môžu byť otvorené aj malé kníhkupectvá, antikvariáty, obchody s výtvarnými a hudobnými potrebami

Oddnes môžu byť otvorené aj malé kníhkupectvá, antikvariáty, obchody s výtvarnými a hudobnými potrebami Ilustr. foto Martinus

Dnešným dňom začína tzv. prvá fáza uvoľňovania bezpečnostných opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu. V rámci nej môžu byť oddnes otvorené obchody do 300 m² mimo nákupných centier a obchodných domov, teda aj malé kníhkupectvá, pokiaľ ich prevádzky nepresahujú uvedenú plochu.

„Kniha je v dnešných dňoch naozaj tým najlepším spoločníkom na trávenie voľného času. Otvorenie malých kníhkupectiev preto považujem za pozitívny krok, ktorý pomôže jednak samotným kníhkupectvám prekonať zlú ekonomickú situáciu, ale určite rovnako poteší aj milovníkov literatúry, ktorí si dlhší čas pre seba nemohli v jedinečnom prostredí kníhkupectva zadovážiť novú knihu. Teší ma to o to viac, že už zajtra, 23. apríla, si pripomíname Svetový deň kníh a autorských práv, takže malé kníhkupectvá budú otvorené symbolicky v predvečer tohto sviatku,“ uviedla Natália Milanová, ktorá zároveň ľudí vyzýva na zodpovednosť. „Buďme aj napriek postupnému uvoľňovaniu bezpečnostných opatrení naďalej zodpovední, tolerantní a ohľaduplní. Jedine tak sa nám spoločne podarí prekonať tieto neľahké časy a vrátiť sa čo najskôr do normálneho režimu,“ dodala Milanová.

Popri kníhkupectvách sa budú môcť oddnes otvoriť aj ďalšie obchody s kultúrnymi tovarmi a komerčné prevádzky poskytovateľov služieb kreatívneho priemyslu, ak sa nachádzajú mimo nákupných centier a obchodných domov, a zároveň neprekračujú určenú plochu. Medzi ne patria aj hudobniny, antikvariáty, obchody s výtvarnými či inými umeleckými dielami, predajne ľudových remeselných výrobkov, dizajnérske či architektonické štúdiá a predajne s výtvarnými či hudobnými potrebami.

Najnovšie