Hoci sa opatrenia uvoľňujú, Matovič vysvetľuje, prečo nedeľný predaj ostáva zakázaný (VIDEO)

Hoci sa opatrenia uvoľňujú, Matovič vysvetľuje, prečo nedeľný predaj ostáva zakázaný (VIDEO)

Premiér Igor Matovič po pondelkovom zasadnutí krízového štábu ohlásil rozsiahle uvoľňovanie opatrení: pri nosení rúška, otvárajú sa hranice pre 19 krajín, ruší sa štátna karanténa, otvárajú sa školy, nočné podniky ba dokonca aj detské kútiky v nákupných centrách. Nedeľný predaj ostáva naďalej zatvorený.

V obchodoch naďalej platí povinnosť nosenia rúšok, povinnej dezinfekcie a povinný sanitárny deň v nedeľu, povedal Matovič.

Zakázaný predaj v nedeľu kritizujú viacerí politici, odborníci, verejnosť aj niektorí obchodníci.

„Ako laikovi mi to pripadá celkom rozumné, že keď máme zvýšené dodržiavanie hygienických opatrení, že je tam jeden sanitárny deň, aby sa všetky priestory vydezinfikovali,“ reagoval Matovič na otázku novinára. Na pripomienku, že sa môžu otvárať nočné podniky, kde sa tlačia spotení ľudia, a prevádzky, prečo nie obchody, keď obchodníci môžu dezinfikovať prevádzky aj mimo otváracích hodín v bežné dni, reagoval Matovič takto: "Odporúčam google, tam máte dostatok vedeckých štúdií o tom, koľko vydrží koronavírus na plochách."

Odporúčame aj: MAPA: 19 krajín, s ktorými má Slovensko otvorené hranice

Za zotrvanie pri zákaze nedeľného predaja je aj epidemiologička Zuzana Krištúfková.
„Práve preto, že sa uvoľňujú mnohé opatrenia, by malo ostať nosenia rúška, dezinfekcia a sanitárny deň. Aby sme chránili ohrozené skupiny. Dohodli sme sa na tom, lebo sa to osvedčilo,“ povedala.

Doplnil ju aj hlavný hygienik. „Je to jedno z opatrení, ktoré sa osvedčilo. Nevylučujem však, že sa k tomu na najbližšom rokovaní krízového štábu vrátime,“ povedal Ján Mikas. „Nevylučujeme, že sa príjme otváranie – že sa prevádzky dobrovoľne otvoria alebo, že sa príjme nejaká legislatívna, ale to už nie je epidemiologická téma,“ dodal.
OĽaNO je za zrušenie nedeľného predaja. Naopak Sme rodina, SaS aj Za ľudí uprednostňujú pred úplným zatvorením obchodov v nedeľu pre pracovníkov maloobchodu takzvanú výhradu vo svedomí.

Výhradu vo svedomí označil Matovič za tzv. potemkinovskú dedinu. „To je potemkinovská dedina, v čase, keď je nedostatok pracovných miest, sa žiadna predavačka neodváži s tým vyjsť, lebo vie, že príde o prácu,“ povedal Matovič.

Z prieskumu, ktorý medzi 14. a 21. májom pre Denník N uskutočnila agentúra Focus, vyplýva, že so zavretím obchodov v nedeľu „rozhodne“ súhlasí 40,3 percenta opýtaných. Ďalších 32,1 percenta je „skôr“ za zákaz nedeľného predaja. Odporcovia zavretých odchodov sú v jasnej menšine – rozhodne nesúhlasí len 9,5 a skôr s ním nesúhlasí ďalších 16,6 percenta opýtaných. 

Najnovšie