Lidl spustil oficiálne testovanie zálohovania PET fliaš a plechoviek

Lidl spustil oficiálne testovanie zálohovania PET fliaš a plechoviek Foto: Lidl

Zákazníci spoločnosti Lidl si môžu vyskúšať ako bude fungovať oficiálne zálohovanie PET fliaš a plechoviek už aj v predajni na košickej Južnej Triede. Diskont takúto možnosť ponúka už od júna vo svojich dvoch bratislavských predajniach (Ružinovská a Trenčianska ulica), ku ktorým na začiatku leta pribudli aj dve košické (Popradská a Moldavská ulica). Spomenuté štyri predajne sú súčasťou vlastného projektu Lidla – Bude z toho haluz. Test na Južnej Triede realizuje diskont od pondelka 23. augusta v spolupráci so Správcom zálohového systému.

„Slovensko čaká od januára 2022 veľká zmena v podobe spustenia zálohového systému na nápojové plastové fľaše a plechovky. Kľúčom k úspechu je práve nastavenie siete odberných miest, ktoré bude ľahko dostupné a pohodlné pre spotrebiteľov, preto sme radi, že v spolupráci s vybranými prevádzkami v rôznych regiónoch môžeme testovať potrebné procesy na oboch stranách. Zároveň je to príležitosť pre spotrebiteľa, vyskúšať si zálohovanie a pomôcť nám pripraviť Slovensko na jeho úspešný štart od 1.1.2022,“ povedala Lucia Morvai, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému.

Z pohľadu zákazníka bude odovzdávanie PET fliaš a plechoviek prebiehať úplne rovnako ako tomu je doteraz pri sklenených fľašiach – nedeformovaný jednorazový obal od nápoja vloží do automatu. Ten ho zlisuje a perforuje s cieľom dosiahnuť maximálnu efektivitu pri transporte. Automat rozpozná o aký obal ide a podľa toho ho umiestni do pripravených zásobníkov, ktoré bude v dohodnutých intervaloch odvážať Správca zálohového systému a ekologicky ich ďalej zhodnotí.

Oficiálne spustenie zálohovania je plánované na 1. januára 2022 odkedy budú automaty nachádzajúce sa vo všetkých predajniach Lidl akceptovať iba nedeformované PET fľaše a plechovky označené symbolom „Z“, textom „zálohované“ a s čitateľným čiarovým kódom. Systém bude pre zákazníka fungovať rovnako ako pri sklenených fľašiach – pri kúpe nápoja zaplatí okrem jeho ceny aj zálohu za obal pričom rovnakú sumu dostane naspäť po jeho vrátení.

Najnovšie