Lidl uložil do fontán plastový odpad (FOTO)

Lidl uložil do fontán plastový odpad (FOTO) Foto: Lidl

Diskontný reťazec umiestnil do fontán v bratislavskom Ružinove a v Trenčíne plastový odpad vylovený zo slovenských vôd. Ak ľuďom prekáža odpad vo fontáne, tak prečo nie v rieke? Pýta sa Lidl v najnovšej iniciatíve, do ktorej sa zapojil aj Slovenský vodohospodársky podnik.

„Pohľad na rieky a potoky plné plastových fliaš už dnes nie je žiadnou zriedkavosťou. Za každou jednou z týchto fliaš je však človek. Niekto, komu sa nechcelo odniesť ju do smetného koša, alebo, ak bol preplnený, pohodil ju len tak vedľa. Ak chceme, aby sme sa aj o niekoľko rokov mohli prechádzať popri čistých riekach, aby sme v rybách nenachádzali kúsky plastov, musíme začať od seba. Lebo každá kopa začala jednou fľašou, jedným obalom alebo jednou igelitkou,” povedal Martin Chren, starosta mestskej časti Bratislava – Ružinov.

Najlepší odpad je ten, ktorý vôbec nevznikne. Ten existujúci patrí do koša, rozhodne však nie do prírody. „Akýkoľvek odpad v lesoch, v riekach a kdekoľvek v prírodnom prostredí, škodí našej planéte. Preto plne podporujeme každú aktivitu, ktorá pomáha v edukácii nás všetkých. Aj v našom dlhodobom projekte „Trenčín si Ty“ sa snažíme, aby naše mesto žilo takpovediac na rieke, nielen pri nej. To bude však možné a príjemné len vtedy, ak bude čistá a bude sama tvoriť živé vodné spoločenstvo,“ povedal Richard Rybníček, primátor Trenčína.

 Foto: Lidl

Lidl pred rokom spustil kampaň Nenechajme to plávať. V rámci nej sa zákazníkov pýta či naozaj potrebujú mikroténové vrecká, ponúka im ekologické alternatívy a ukazuje, že príroda už mnoho dokonalých obalov vymyslela. Ak však zákazníci vrecko potrebujú, môžu si ho dobrovoľne zakúpiť za 1 cent.

Lidl túto sumu zdvojnásobí a venuje Slovenskému vodohospodárskemu podniku na čistenie slovenských riek a vodných nádrží od plastového odpadu. „Som nesmierne rád, že Slovenský vodohospodársky podnik je súčasťou projektu „Nenechajme to plávať“, ktorý registrujem ešte z obdobia, kedy som v podniku nepôsobil a prvýkrát som sa s nim stretol v predajni pri oslovení pracovníčky, či chcem prispieť na čistejšie rieky,“, povedal Jozef Krška, poverený výkonom funkcie generálneho riaditeľa.

Po roku od spustení kampane obchodný reťazec oznámil, že „slovenské vody sú ľahšie o 1200 ton prevažne plastového odpadu“ a zákazníci Lidla používajú podstatne menej sáčkov než predtým. „Každá plastová fľaša, igelitka, alebo akýkoľvek iný odpad vylovený z rieky stojí za to. Najdôležitejšie je však uvedomenie si problému a zmena správania, pretože inak sa budeme točiť v bludnom kruhu. Preto ma veľmi teší, že od spustenia projektu klesla spotreba sáčkov v našich predajniach v priemere o 24%, čo znamená viac ako 98 000 vreciek denne, ktoré si zákazníci nevezmú,“ povedal generálny riaditeľ Lidl Slovenská republika Matúš Gála.

Najnovšie