Vláda chce zaviesť zvláštne zdanenie na sladené nápoje

Vláda chce zaviesť zvláštne zdanenie na sladené nápoje Ilustr. foto: Coca-cola

Vláda plánuje navrhnúť zvláštne zdanenie sladených nealkoholických nápojov, ktorej výška bude závisieť od obsahu použitého sladidla.

Návrh má podľa predlohy motivovať spotrebiteľov k zdravšiemu spôsobu života a zvýšiť príjmy štátu. Parametre novej dane ministerstvo financií zatiaľ neoznámilo. Predtým uviedlo, že podobnú daň zaviedla v Európe desiatka štátov; zo susedných krajín Maďarsko a Poľsko.

Zdanenie sladených nápojov vrátane džúsov ako jedno z možných opatrení na ozdravenie verejných financií bolo už súčasťou balíka, ktorý predstavila predchádzajúca úradnícka vláda. Pri sadzbe 40 centov za liter by štát mohol z tejto dane podľa vtedajšieho odhadu získať 240 miliónov eur ročne. Predvlani každý obyvateľ Slovenska vypil v priemere celkovo zhruba 131 litrov prisladených a sirupových nápojov, ako aj ovocných štiav.

Potravinárska komora Slovenska sa ešte vlani na jeseň postavila proti zvyšovaniu daní na potraviny, nápoje či tabak. Ficov kabinet potom vo svojom prvom konsolidačnom balíčku presadil okrem iného zvýšenie spotrebnej dane na liehoviny a tabakové výrobky.

Súčasná vláda už vo svojom programovom vyhlásení uviedla, že zváži zavedenie dane zo sladených nápojov.

 

Najnovšie