Rozhlasové rozhovory o svetových Slovákoch vyšli aj knižne

Rozhlasové rozhovory o svetových Slovákoch vyšli aj knižne

Redaktorka Slovenského rozhlasu Ľubica Hargašová už roky pripravuje kontaktové, moderované relácie, umelecko-publicistické pásma, či reportážne relácie z rôznych kútov Slovenska.

Rozhlas už odvysielal takmer 200 miniportrétov. V súčasnosti vychádza jej 21 portrétov osobností zo Slovenska, ktorí žijú v zahraničí, v knihe Naši a svetoví.

V knihe je napríklad portrét marketingového odborníka v Nemecku Petra Littmanna, šéfkuchára v paláci dubajského šejka Juraja Kalnu, prvá softvérová inžinierka v Googli z bývalého Československa Petra Cross, či prevádzkovateľka deviatich reštaurácií v New Yorku Marianna Alfa-Pejková.

Kniha predstavuje aj ekonóma Martina Berku, vysokoškolského pedagóga na Novom Zélande, ktorý zatiaľ jediný Slovák, ktorému sa na plavidle podarilo zdolať vzdialenosť z Austrálie na Nový Zéland. Typograf Peter Biľak má zas na starosti webovú stránku holandskej kráľovskej rodiny a ním navrhnuté typy písma používajú v Európskom parlamente.

„Medzi Slovákmi, ktorí žijú v zahraničí, sú úspešní lekári, biológovia, matematici, ekonómovia, vysokoškolskí pedagógovia na prestížnych univerzitách, piloti v medzinárodných leteckých spoločnostiach aj námorní dôstojníci, operní speváci, hudobní skladatelia, výtvarníci. Podľa najnovších odhadov žije a pracuje v zahraničí približne dvesto- až tristotisíc Slovákov. Majú pečať mimoriadne pracovitých ľudí, ktorí dosiahli úspech iba vlastným umom a usilovnosťou.
Vo svete sa pred nimi skláňajú, uznávajú ich kvality, no my doma sa o nich dozvedáme len úchytkom, náhodou, od známych, od susedov...," píše v úvodníku knihy Hargašová a vysvetľuje, prečo títo ľudia dostali priestor nielen v Rádiu Slovensko ale aj v knihe.