Mazureka trestne stíhajú za výroky o Rómoch v rádiu, problém má aj moderátor

Mazureka trestne stíhajú za výroky o Rómoch v rádiu, problém má aj moderátor Reprofoto Frontinus

Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie v súvislosti s vyjadreniami Kotlebovho poslanca Milana Mazureka v žilinskom rádiu. Mazurek sa hanlivo vyjadroval na adresu Rómov. V rozhovore tiež povedal, že preňho je prvým a jediným skutočným prezidentom Jozef Tiso, informáciu priniesla televízia TA3.

 

 

Mazurek sa zviditeľnil v minulosti akciou na bratislavskej stanici proti moslimskej rodine s deťmi, na ktorú hádzala partia Kotlebovcov kamene a Mazurek na rodinu jačal a vulgárne jej nadával. V žilinskom rádiu Frontinus Mazurek slovne útočil na celú komunitu Rómov: „150 miliónov eur sa použije iba na domy pre ľudí z týchto cigánskych komunít, z cigánskych osád. To znamená ľudí, ktorí nikdy pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém."

Ešte v januári tohto roku vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť, niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvod rodu," povedal pre TA3 hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Poslanec pravidelne organizuje po Slovensku akcie proti Rómom a na sociálnej sieti mal viacero rasistických komentárov, kde popieral holokaust a velebí Adolfa Hitlera.

Problém má aj rádio, pretože moderátor na útoky Mazureka nereagoval. Rada pre vysielanie a transmisiu začala správne konanie voči Rádiu Žilina pre podozrenie, že mohlo dôjsť k podnecovaniu nenávisti, nezabezpečeniu objektívnosti a netransparentnosti politickopublicistických programov.„Tiež mohlo dôjsť k porušeniu zákazu otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe viery a náboženstva, príslušnosti k národnostiam alebo k etnickej skupine," píše rada.

Len pred pár dňami ľudskoprávny výbor Národnej rady odsúdil hanlivé protiislamské výroky poslancov za ĽSNS Milana Mazureka a Stanislava Mizíka. "Výbor s ľútosťou konštatuje, že vyjadrenia poslancov Milana Mazureka a Stanislava Mizíka, ktoré odzneli na schôdzi NR SR 1. februára, podnecujú rasovú, národnostnú a náboženskú neznášanlivosť a extrémizmus," píše sa v uznesení.