Mazurek je obžalovaný pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia počas debaty v rádiu

Mazurek je obžalovaný pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia počas debaty v rádiu Reprofoto Frontinus

  Vyjadrenia Milana Mazureka z ĽSNS v diskusnej relácii majú ďalšiu dohru.

 Prokurátor špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu, informuje Denník N.

Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie v marci.

V relácii "Debata na telefón" Rádia Frontinus v októbri 2016 Mazurek hovoril napríklad toto: „150 miliónov eur sa použije iba na domy pre ľudí z týchto cigánskych komunít, z cigánskych osád. To znamená ľudí, ktorí nikdy pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém". V rozhovore tiež povedal, že preňho je prvým a jediným skutočným prezidentom Jozef Tiso.

Moderátor nechal poslanca strany Mariána Kotlebu hovoriť čo len chcel, za čo dostalo rádio pred pár mesiacmi pokutu 15 tisíc eur od Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Poslanec pravidelne organizuje po Slovensku akcie proti Rómom a na sociálnej sieti mal viacero rasistických komentárov, kde popieral holokaust a velebí Adolfa Hitlera.

Rada dala rádiu pokutu za porušenie ustanovenie zákona, ktoré zakazuje vysielateľom propagovať násilie a otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine. Frontinus porušil zákon tým, že odvysielal vyjadrenia o neprispôsobilosti, sociálnych výhodách, násilí a vandalizme príslušníkov rómskeho etnika spôsobom porušujúcim zákaz skrytou formou podnecovať nenávisť na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine, odvysielal vyjadrenia o nebezpečenstve, ktoré predstavuje skupina islamských imigrantov, spôsobom porušujúcim zákaz skrytou formou podnecovať nenávisť na základe viery a náboženstva, píše v rozhodnutí rada.