Titul „IRŠ roka“ prvý raz získalo Rádio 9 Košice

Titul „IRŠ roka“ prvý raz získalo Rádio 9 Košice Ilustr.foto: Rocková republika

Najúspešnejším vysokoškolským internátnym rozhlasovým štúdiom na súťaži Rádiorallye 2018 sa stalo Rádio 9 Košice.

 

Internátne rozhlasové štúdio z Technickej univerzity v Košiciach získalo titul IRŠ roka prvý raz v histórii. Minulý týždeň sa uskutočnil14. ročník medzinárodnej súťažnej prehliadky tvorby a vysielania internátnych rozhlasových štúdií a univerzitných rádií RÁDIORALLYE 2018 v Prešove.
Košické Rádio 9 dostalo zároveň ocenenie za najúspešnejší samostatný rozhlasový program. Porota najväčším počtom bodov ohodnotila rozhlasovú hru inšpirovanú obsahom rockovej opery Bohemian Rhapsody od legendárnej kapely Queen pod názvom „Rhapsody.“

 Podujatie cez víkend zorganizovali Asociácia členov a sympatizantov IRŠ a Rádio PaF – internátne rozhlasové štúdio Prešovskej univerzity v spolupráci s RTVS a Slovenskou spoločnosťou elektronikov. Asi 120 mladých ľudí z vysokoškolských internátnych rozhlasových štúdií (IRŠ) a univerzitných rádií nominovali do súťaže spolu 138 rozhlasových programov v desiatich kategóriách vrátane živého vysielania. Nahrávky si spoločne vzájomne počúvali a hodnotili, spolu to bolo sedem a pol hodiny čistého času rozhlasovej produkcie. Okrem slovenských IRŠ (TLIS Bratislava, Aetter Trnava, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ Ružomberok, ŠtuRKo Košice, RÁDIO 9 Košice a Rádio PaF Prešov) sa aktívne na súťaži zúčastnilo univerzitné Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach, píšu organizátori v tlačovej správe.

Rozhlasovú tvorbu amatérov v odbornej porote hodnotili profesionáli: Ľuboš Kasala, Ladislav Eliáš, Michaela Slivková Kirňáková (všetci traja Slovenský rozhlas RTVS); Martin Karlík (Český rozhlas Radiožurnál); Marek Mikúšek, Katarína Vargová, Juraj Arieli Neveselý (všetci traja FUN rádio); Ivana Gáll Bajerová, Rádio Košice.

„Je skvelé, že na Slovensku stále fungujú študentské rádiá s mladými ľuďmi, ktorí chcú vysielať. Bez ohľadu na to, či odbor študujú, alebo nie. Počula som výborné nápadité príspevky, ktoré zanechali hlboký dojem,“ povedala Michaela Slivková-Kriňáková z RTVS Košice.