Slovenský rozhlas mení spravodajstvo, program a vracia sa Pozor zákruta

Slovenský rozhlas mení spravodajstvo, program a vracia sa Pozor zákruta Foto: RTVS

Od dnes (pondelka 9. apríla) Slovenský rozhlas urobil viacero zmien v programe Rádia Slovensko a Rádia Regina.

 

Rádiožurnál Rádia Slovensko zmení svoj názov na „Rádiožurnál RTVS“, ktorý bude v pracovných dňoch o 7:00 a 12:00 preberať i Rádio Regina. Rovnako tomu bude o 12:00 počas víkendov. „Dôvod na zavedenie spoločného vysielania Rádiožurnálov RTVS sa plnom rozsahu preukázal v uplynulých dňoch, keď na základe aktuálneho hektického vývoja na vnútropolitickej scéne príspevky v prvej časti relácie išli zväčša naživo, čím sa k poslucháčom dostali najaktuálnejšie informácie. O tento benefit boli poslucháči Reginy Západ, Stred a Východ ochudobnení. Zároveň sa personálne kapacity, využívané na prípravu doteraz vysielaných Žurnálov Rádia Regina ráno a napoludnie, využijú pri príprave Rádiožurnálov RTVS, ktoré sa tak obohatia o informácie z regiónov,“ povedal riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Michal Dzurjanin.

Pozor zákruta je späť

Do éteru Rádia Slovensko sa od pondelka vracia relácia „Pozor zákruta“. V roku 2015 ju Václav Mika presunul z Rádia Slovensko na Reginu.

„Motoristické rady, ktoré program prinášal v minulosti, dnes už vodičom často nepomôžu,“ vysvetľoval dôvod presunu relácie vtedajší programový šéf rozhlasu Vincent Štofaník pre Denník N. „Ak kedysi v relácii radili, ako vymeniť žiarovku, dnes často môžu vodičom povedať len to, aby išli do servisu.

Každý pracovný deň od 13:00 do 14:00 hodiny bude vysielať aktuality a informácie zo sveta motorizmu, dopravy a aj cestovateľské témy. Na príprave a vysielaní Zákruty sa budú podieľať tímy z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc. Na moderátorskej stoličke sa budú striedať Milan Jeluš, Igor Daniš, Miroslav Talavašek, Igor Michalčík a Roman Nadányi, píše RTVS v tlačovej správe.

Na Rádiu Slovensko pribudnú nové relácie

Večerné prúdové vysielanie v Rádiu Slovensko nahradia hodinové relácie „Svet hudby“ (po 19:00) a „Kontakty“ (po 20:00) s občianskymi témami. V sobotu po 13:00 pôjde v premiére relácia „Túto hudbu mám rád“ a po 14:00 rubrika „Týždeň v Európe“. Rubrika „Naši a svetoví“ po 17:00 sa zmení na samostatnú prúdovú reláciu. Rubriku „V kine s Petrom Konečným“ nahradí hodinová relácia „Do kina s Rádiom Slovensko“ o aktuálnej ponuke filmov, na ktorej sa bude podieľať viacero autorov. V sobotu po 20:00 bude Rádio Slovensko vysielať „Sobotné reflexie“, zamerané na udalosti z nedávnej histórie a ich vplyv na život spoločnosti. Po 21:00 odznie súhrn najzaujímavejších publicistických príspevkov uplynulého týždňa pod názvom „To najlepšie z týždňa“.

 Vracia sa Ranná rozcvička

Novinky sú pripravené i v Rádiu Regina Západ. V „Rádiobudíku“ počas pracovného týždňa pribudne napríklad „Glosa na dnes“ a „Fórum“, ktoré sa bude venovať poslucháčskym podnetom. Do vysielania sa vráti „Ranná rozcvička“. V rubrike „Na slovíčko, slovíčka...!“ sa budú rozoberať nielen archaické či zabudnuté slová, ale aj zaujímavé jazykové problémy a tiež vysvetľovať geografické názvy.

„Magazín“ sa zmení na „Predpoludnie s Rádiom Regina“. V ňom odznejú napríklad tipy na zaujímavé voľnočasové aktivity, tematické besedy a pribudne nová kontaktová rubrika „Veterinári“, ktorá sa každý druhý týždeň bude striedať s „Farmármi“.

Svoj názov od pondelka zmení aj „Mozaika“, ktorá sa po novom bude volať „Popoludnie s Rádiom Regina“. „Čo by bolo, keby..?“ je nová sobotňajšia relácia, ktorá sa od 8:00 bude venovať témam z oblasti histórie, biológie, kultúry. Rozhovory s odborníkmi doplnia rozhovory a otázky detí, ako i ukážky z rozhlasového archívu.