Novinárke hrozí 5 rokov za to, že sa po príchode do Ruska nezaregistrovala ako zahraničná agentka

Novinárke hrozí 5 rokov za to, že sa po príchode do  Ruska nezaregistrovala ako zahraničná agentka Foto: RFE/RL

Ruskí vyšetrovatelia dnes počas súdneho pojednávania požiadajú, aby súd poslal do väzby novinárku Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RF) Alsu Kurmaševovú. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačové oddelenie súdu. Ruské úrady Kurmaševovú, ktorá má ruské a americké občianstvo a bežne žije v Česku, zadržali v stredu.

 

Obvinená je z toho, že sa od svojho príchodu do Ruska tento rok 20. mája nezaregistrovala ako "zahraničná agentka". Podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) tejto novinárke, ktorá sa dlhodobo zaoberala osudmi menšinových etník v ruskom Tatarstane, Baškortostane a v oblasti rieky Volhy na Urale, môže hroziť až päť rokov väzenia. Podľa ruských úradov novinárka zhromažďovala informácie o ruských vojenských aktivitách, ktoré "by mohli byť použité proti bezpečnosti Ruskej federácie".

Kurmaševová podľa RFE/RL žije s manželom a deťmi v Prahe. Do Ruska odcestovala 20. mája z rodinných dôvodov a 2. júna bola pred svojím spiatočným letom dočasne zadržaná na letisku v Kazani. Úrady jej zabavili americký aj ruský pas a uložili pokutu za to, že si u nich nezaregistrovala americký pas, uviedlo rádio RFE/RL. Odvtedy novinárka čakala na vrátenie pasov, ale v stredu jej namiesto toho bolo oznámené obvinenie.

Už od konca marca Rusko zadržiava amerického novinára denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha, ktorý čelí obvineniu zo špionáže, za čo mu hrozí až 20 rokov odňatia slobody. Je to prvý takýto prípad v rusko-amerických vzťahoch za takmer 40 rokov. Americké úrady aj WSJ obvinenia novinárov dôrazne odmietajú.