Rusko predĺžilo rusko-americkej novinárke z Prahy väzenie

Rusko predĺžilo rusko-americkej novinárke z Prahy väzenie Foto: RFE/RL

Ruský súd dnes do 5. apríla predĺžil väzbu rusko-americkej novinárke s bydliskom v Prahe, kde Alsu Kurmaševová pracuje pre Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. Oznámili to ruské a zahraničné médiá.

"Súd konal za zatvorenými dverami. Novinárov pustili len na oznámenie rozhodnutia súdu," napísal denník Kommersant na svojom webe.

Kurmaševová, ktorú úrady obvinili, že sa pri návšteve Ruska nezaregistrovala ako zahraničná agentka, je jednou z dvoch amerických reportérov uväznených v Rusku v minulom roku, napísala agentúra AFP. Pripomenula, že vo väzbe je aj Evan Gershkovich z denníka The Wall Street Journal, ktorého ruské úrady obvinili zo špionáže.

Kurmaševová, ktorá má ruské aj americké občianstvo, podľa Rádia Slobodná Európa žije s manželom a deťmi v Prahe. Do Ruska odcestovala vlani v máji z rodinných dôvodov. V júni ju pred spiatočným letom zadržali na letisku v Kazani a úrady jej zabavili americký aj ruský pas. Novinárka potom v Rusku čakala na vrátenie cestovných dokladov. V októbri ju úrady obvinili z porušenia zákona o zahraničných agentoch, za čo jej hrozí až päť rokov väzenia, a uvalili na ňu väzbu.

Kurmaševová aj jej zamestnávateľ vinu odmietajú. Stanica BBC už skôr napísala, že porušenie povinnosti ohlásiť sa úradom ako zahraničný agent je v Rusku trestným činom už takmer tri roky, ale až doteraz nebolo v tomto ohľade vedené jediné trestné konanie.

V decembri sa objavili správy, že úrady novinárku stíhajú aj za šírenie "klamlivých" správ o ruskej armáde, ako Moskva označuje informácie, ktoré nezodpovedajú oficiálnemu výkladu ruskej invázie na Ukrajinu. Konkrétne je Kurmaševová stíhaná za knihu odsudzujúcu konflikt na Ukrajine, nazvanú "Nie vojne. Štyridsať príbehov Rusov, ktorí sa postavili proti invázii na Ukrajinu", ktorá vyšla predvlani a Kurmaševová sa na nej podieľala. Publikácia podľa RFE/RL rozpráva príbehy obyvateľov ruského Povolžia od marca do augusta minulého roka. Novinárke v tomto prípade môže hroziť až desať za mrežami.