Rádiá sa spojili, aby v premiére odvysielali utajený List do vetra v podaní Milana Lasicu

Rádiá sa spojili, aby v premiére odvysielali utajený List do vetra v podaní Milana Lasicu Foto: Martina Mlčúchová/RTVS

Skladba je nielen holdom umelcovi Milanovi Lasicovi, ale aj poctou všetkým, ktorí nás opustili, píše v tlačovej správe RTVS.

V stredu 1. novembra o 9.00 h sa Rádio Slovensko a Rádio Devín spoja s ostatnými slovenský rádiami a spoločne premiérovo odvysielajú pieseň List do vetra, v podaní umelca Milana Lasicu. Táto hlboko pôsobiaca skladba je súčasťou projektu Básnenie, za ktorým stojí Marek Kučera, a na žiadosť pána Lasicu ho držali v utajení až do úplného dokončenia. Album Básnenie obsahuje 15 básní a z toho 11 naspieval Milan Lasica.

Milan Lasica pred svojim náhlym skonom nahral 11 skladieb, ktorými skrze poéziu slovenských básnikov reflektuje svoj vlastný život. Celé nahrávanie bolo prísne utajené.

I Lasicova rodina sa o ňom dozvedela až po jeho smrti. Materiál nového a zároveň posledného Lasicovho albumu bol kompletne audiovizuálne zaznamenaný a stal sa spolu s vybranými básňami základným stavebným prvkom projektu Básnenie.

List do vetra je prvým zverejneným singlom. Je to zhudobnený dopis, ktorý tu Lasica zanechal pre svojich blízkych, priateľov, kolegov a všetkých tých, ktorí ho mali radi, a nestihli sa s ním v júli 2021 rozlúčiť.

Lasicov nový album vyjde v priebehu budúceho roka v dvoch špeciálnych formátoch – ako kniha s CD a ako vinyl s meniteľným obalom LP.

Pieseň, ktorá v sebe nesie odkaz pre blízkych, priateľov a všetkých, ktorí mali tohto Milana Lasicu radi, je zhudobnením básne Miroslava Válka. Úvodné slová tohto diela znejú: „Píšem Vám tento list do jesenného temna, aby ste neplakali do tichej noci pre mňa.“