Víťazi 16. ročníka Radio_Head Awards sú známi (ZOZNAM, FOTO)

Víťazi 16. ročníka Radio_Head Awards sú známi (ZOZNAM, FOTO) Foto: RTVS/Mária Mlčuchová

V piatok boli v Bratislave vyhlásení víťazi 16. ročníka Radio_Head Awards v kategóriách Album roka, Skladba roka, Debut roka, Objav roka, za ktoré hlasovali fanúšikovia domácej hudby v priamom hlasovaní. Spoznali sme aj víťazov v kategóriách Elektronická hudba, World Music, Hard and Heavy, Jazzová hudba, Klasická, Experimentálna, Folková hudba, ktorých vyberala odborná porota. Jasným favoritom sa javil Vojtik so štyrmi nomináciami, no nakoniec Rádiohlavy ovládol Fvck_kvlt.

Vo februári sa zdalo, že Vojtik bude na Radio_Head Awards dominovať s úctyhodnými štyrmi nomináciami, no nakoniec zvíťazil len v jednej kategórii. Minulý rok si odniesol ocenenie v kategórii Debut roka s albumom Kvety z Podpoľania. Naopak, Fvck_kvlt sa ukázal byť prekvapením večera, keď premenil dve zo svojich troch nominácií, získal tak hlavnú cenu večera za Album roka a navyše aj Novinárske ocenenie pre Album roka.

Foto: RTVS/Mária Mlčuchová

Objavom roka sa stal Erik Šulc, známy tiež vďaka Medial Banana, ktorý minulý rok naplno rozbehol sólovú kariéru. Cenu Nadácie Advance Investments získala Greta Pogany, ktorá tak dostane finančnú podporu na vznik debutového albumu. Skladbou roka sa stala spolupráca Berlin Manson s producentom FVLCRVMom, Hotel Kyjev.

Víťazi Radio_Head Awards 2023:

Album roka 2023: Fvck_Kvlt - CIGÁN

Skladba roka 2023: Berlin Manson X FVLCRVM - Hotel Kyjev

Debut roka 2023: Vojtik - Kvety z Podpoľania

Objav roka 2023: Erik Šulc

Album roka 2023 / Novinárske ocenenie: Fvck_Kvlt – CIGÁN

Elektronická hudba / Nahrávka roka 2023: Neraev - Who's Irene?

Folková hudba / Nahrávka roka 2023: Katarína Koščová & Daniel Špiner - Krehkosť

Hard & Heavy / Nahrávka roka 2023: IONS - Counterintuitive

World music / Nahrávka roka 2023: Ondro a kamaráti - Pod obločkom

Jazzová hudba / Nahrávka roka 2023: Alan Bartuš - Born In Millennium

Klasická hudba / Nahrávka roka 2023: Ladislav Fanzowitz - Ernő Dohnányi: Piano Concertos Nos. 1 & 2/Štátna filharmónia Košice, Zbyněk Müller/

Experimentálna hudba / Nahrávka roka 2023: Miroslav Tóth - Nemiesta

Ocenenie za prínos do hudby 2023: Ženy v hudbe / Sláva Daubnerová, Soňa Horňáková, Táňa Lehocká

Ocenenie za prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry 2023: Zuzana Homolová

Ocenenie Nadácie Advance Investments 2023: Greta Pogany

Svojich favoritov spomedzi minuloročných nahrávok vyberali nielen fanúšikovia, ale aj odborné poroty, a tie zaujali Katka Koščová s Danielom Špinerom, Alan Bartuš, IONS – Counterintuitive, Neraev, Ondro a kamaráti, Ladislav Fanzowitz - Ernő Dohnányi, či Miro Tóth, ktorý už toto ocenenie v minulosti získal.

Foto: RTVS/Mária Mlčuchová

Rádiohlavy, ktoré aj tento rok moderoval Martin Staňo, boli plné exkluzívnych vystúpení. Práve pre tento večer vznikla ženská supergrupa, v ktorej sa stretli ocenená Neraev, Blanch, Julls z Waterbased a Ovarius. Vystúpeniam na Radio_Head Awards však tento rok dominoval klavír, ktorý sprevádzal vystúpenia Vojtika, Katarzie a dokonca aj Fvck_kvlta. Večer svojim vystúpením spestrili aj víťazi kategórie Hard&Heavy, Ions a zahral aj The Curly Simon, ktorý bol za spoluprácu s Janou Kirschner nominovaný na cenu Skladba roka. Úžasným spestrením programu bolo aj vystúpenie skvelých Meowlau x Val.

 Foto: RTVS/Mária Mlčuchová

„16. ročník Radio_Head Awards opäť potvrdil, aká silná je slovenská hudobná komunita a ako veľmi je dôležité sa spájať naprieč žánrami a generáciami. Piatkový večer ponúkol emóciami nabitý program, kde vynikli unikátne vystúpenia, vytvorené špeciálne pre túto udalosť. Rada by som vyjadrila obdiv a uznanie všetkým účinkujúcim a zúčastneným, ktorí prispeli k nezabudnuteľnej atmosfére a dokázali, že slovenská hudobná scéna je živá, dynamická a plná talentu. Ďakujem všetkým za podporu a entuziazmus,“ povedala Janka Imrichová, intendantka Rádia_FM.

Víťazi Radio_Head Awards 2023 si odniesli sošky, ktoré podľa návrhu Bety K. Majerníkovej vyrobila sochárka Mira Podmanická. Záznam z oceňovania bude možné sledovať 17. marca o 20.10 h na Dvojke.