Muž zavolal do rádia a v živom vysielaní sa priznal k vraždám

Pinochet 1982/wikimedia.org Pinochet 1982/wikimedia.org

V rádiu v Chile moderátori rádia ostali túto stredu v nemom úžase.

Šesťdesiatdvaročný Guillermo Reyes Rammsy zavolal do naživo vysielaného diskusného rozhlasového programu a povedal moderátorovi, že je na pokraji samovraždy. Popísal svoju nešťastnú lásku a potom začal rozprávať o svojej mladosti. Povedal, že krátko po puči, ktorým bol zvrhnutý vtedajší prezident Salvador Allende, bol ako vojak pri popravách 18 ľudí. "Po tej prvej som plakal, ale poručík ma chválil, druhýkrát už sa mi to páčilo," rozprával muž. "Bol som pri 18 popravách, strieľali sme ľudí do hlavy a potom sme telá vyhodili dynamitom do vzduchu, takže z nich neostal ani tieň," rozprával vo vysielaní Rammsy.

V relácii síce svoje meno neuviedol a neidentifikoval ani obete, ale polícia ho vypátrala a v piatok obvinila zo smrti dvoch členov čilskej Socialistickej strany Freddyho Taberna Gallegos a Germána Palomina Lamas. Obaja boli postavení pred vojnové súdy a popravení v októbri a v novembri 1973. Ich telá sa nikdy nenašli.

Rammsy v telefonáte popisoval, ako vyzeral vojenský výcvik. "Poslali ma do Santiaga, kde som si privykol mimoriadnemu násiliu. Zistil som, akým diablom je človek schopný sa stať," povedal. Bol vraj nútený zabíjať, pretože vojakov, ktorí odmietali zabíjať, velitelia zabili.

Podľa denníka The Guardian nedával Rammsy v telefonáte najavo žiadnu ľútosť a výroky týkajúce sa jeho nešťastnej lásky striedal s detailnými popismi krutosti.

Jeho zatknutie ocenili ochrancovia ľudských práv, ktorí sa snažia objasniť, akým spôsobom boli likvidovaní nepohodlní odporcovia Pinochetovho režimu. Nenašli sa telá asi 1000 obetí a vyšetrovatelia teraz dúfajú, že k niektorým by ich mohol Rammsy doviesť.