Vyhlásenie: Odmietame zneužívanie témy práv LGBTI ľudí v predvolebných kampaniach Foto: FB Duhovy pride

13.03.2019 09:02 | Reklama |

LGBTI organizácie na Slovensku krátko pred moratóriom zverejnili toto spoločné vyhlásenie:

Ústava SR vymedzuje základné hodnotové vymedzenie nášho štátu a hovorí, že „všetci ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti a právach“. Sexuálna orientácia a rodová identita sú neoddeliteľnou súčasťou dôstojnosti a ľudskosti každého človeka a nesmú byť dôvodom diskriminácie ani zneužívania. Zásada univerzálnosti ľudských práv znamená, že žiadna diskriminácia a ani nenávisť nesmie byť ospravedlňovaná odvolaním sa na kultúrne, tradičné alebo náboženské hodnoty.

V poslednom období sme svedkami toho, že téma práv LGBTI ľudí sa stáva nástrojom politického boja politických strán, kandidátov a kandidátok pred rôznymi typmi volieb. Namiesto toho, aby boli predvolebné kampane slobodnou súťažou programov rozvoja štátu, rôznych prístupov k správe verejných vecí a posudzovaním kompetentnosti kandidátov a kandidátok, sa tak stávajú nástrojom na rozdeľovanie spoločnosti.

LGBTI ľudia sú, a to nielen predstaviteľmi extrémistických strán, vyčleňovaní ako skupina s inou morálkou a hodnotami ako väčšina, skupina, ktorá ohrozuje rodinu ako inštitúciu alebo dokonca vlastné deti. Neustále sa tak opakujú tie najzraňujúcejšie predsudky o tejto menšine. Predstavitelia štátu majú povinnosť podporovať toleranciu a dodržiavanie ľudských práv, kedykoľvek prídu do kontaktu s kľúčovými predstaviteľmi širokej verejnosti vrátane médií, športových organizácií, cirkví a náboženských spoločností.

Vyzývame preto predstaviteľov a predstaviteľky politických strán, ako aj nezávislých kandidátov a kandidátky, aby sa v predvolebných kampaniach zdržali akýchkoľvek nenávistných prejavov, nevytvárali z menšín na základe falošných tvrdení obraz nepriateľa a kultivovali verejnú diskusiu smerom k hľadaniu riešení na zlepšenie života všetkých ľudí na Slovensku.

Iniciatíva Inakosť (Filmový festival inakosti, inPoradňa)
Dúhový PRIDE Bratislava Saplinq (PRIDE Košice, PRIZMA)
TransFúzia Nomantinels (Magazín QYS)
Inokraj Banská Bystrica
Športový klub Lotosové kvety Tepláreň /
Queer Slovakia GayChristians Slovakia

Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

1. Prieskum: Dezinformácie na českých weboch pred eurovoľbami nepribudli

Dezinformací na českých webech v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kvůli volbám přes původní obavy výrazně nepřibylo. Oznámil to dnes Pražský institut bezpečnostních studií na základě svého průzkumu.

Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

2. Leonardo da Vinci, akého ste ešte nevideli

Pred päťsto rokmi, presne 2. mája 1519, zomrel maliar, sochár, architekt, prírodovedec, hudobník, spisovateľ, vynálezca a konštruktér Leonardo da Vinci. Dokonalá renesančná osobnosť, ktorá mala ruky umelca a myseľ vedca. Leonardo nám zanechal rozsiahle dielo, a to veľká časť jeho výtvarných prác a vedeckých rozpráv bola zničená.

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

3. Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

4. Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

5. ČR sa musí ospravedlniť za Zemanov výrok v TV Barrandov

Český stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl dnes Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

6. Víťazi ceny Podnikové médium roka 2018 sú známi

Klub podnikových médií vyhlásil výsledky 16. ročníka súťaže Podnikové Médium Roka 2018. Do súťaže sa zapojili firmy, podniky, agentúry, štátne aj mimovládne organizácie, mestá a obce.

7. Vyhlásenie LGBTI organizácií: Vyzývame Petra Pellegriniho, aby urýchlene riešil situáciu v slovenskej kultúre

23. mája 2019 predložilo MK do medzirezortného pripomienkového konania úplne nový zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Ministerstvo ním chce zakotviť nové pravidlá poskytovania dotácií do budúcnosti. Udialo sa tak bez akejkoľvek konzultácie, poza chrbát dotknutých subjektov a to nás utvrdzuje v tom, že snaha ministerky Laššákovej o dialóg je neúprimná a hraná.

Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

8. Odhaliť falošné správy vám pomôžu tri jednoduché otázky

Mnoho ľudí napomáha šíreniu dezinformácií a manipulácií nechtiac, len pod vplyvom emócií či povrchnosti. Nechajú sa strhnúť emtívnou fotkou, titulkom, či vymysleným textom.

Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

9. Podrobnosti, ako budú zverejňované výsledky volieb do Európskeho parlamentu

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú v štátoch EU priebežne od 23. do 26. mája. Na Slovensku budú 25. mája. Výsledky budú zverejňované postupne v jednotlivých krajinách ale aj v EP.

K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

10. K voľbám volá aj Vanessa Paradis na titulke Vogue

Časopisy ako Vogue v Taliansku, Nemecku a Poľsku, L’Uomo Vogue, Elle v Poľsku a Glamour v Maďarsku vyzývajú na svojich stránkach čitateľov na účasť vo voľbách. Výzvu podporili modelky a modeli a osobnosti sveta módy, vrátane Vanessy Paradis či Joela Kinnamana.