Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO)

Kampaň s mŕtvym vtákom upozorňuje na masaker v Stredomorí (FOTO) Foto: Zoo Bratislava

Nielen na Slovensku ale aj v ČR sa v týchto dňoch objavila nezvyčajná bilbordová kampaň, ktorá ukazuje fotky mŕtvych vtákov.

 

Na bilbordoch je vedľa fotky nápis 25 000 000 sťahovavých vtákov je každoročne zabitých v Stredomorí.

Za kampaňou je Únia českých a slovenských zoologických záhrad (UCSZOO), ktorá chce takýmto spôsobom poukázať na masakre sťahovavých vtákov v Stredomorí.

Podľa odhadu organizácie BirdLife International je každoročne v Stredomorí nelegálne zabitých 25 miliónov sťahovavých vtákov. Podľa prieskumu tejto organizácie je medzi týmito zabitými vtákmi, z ktorých väčšina by hniezdila na európskom kontinente, 20 200 000 spevavcov (asi 2 900 000 piniek obyčajných a 1 800 000 peníc čiernohlavých), približne 1 800 000 vodných vtákov, 700 000 holubov a hrdličiek, alebo 100 000 dravcov. Tieto vtáky, ktoré leteli cez Stredomorie pri ceste do a zo svojich hniezdisk, sú strieľané, chytané do sieti, na lep, alebo do pasce, a to pre zábavu, na jedlo či na klietkový chov.

Foto: Zoo Bratislava

"Situácia je veľmi vážna, a to ešte netušíme, koľko takto zabitých vtákov pochádza z Českej či Slovenskej republiky. Určite nie málo. Jedným z dôležitých poslaní zoologických záhrad je ochrana biodiverzity, preto sa strašnému masakru vtákov nechceme nečinne prizerať. Aj bez toho, vplyvom zásahu do krajiny, vtáčích druhov v Európe razantne ubúda,“ vysvetlil dôvody vzniku kampane prezident UCSZOO Erich Kočner.

Foto: Zoo Bratislava

"Ani niektoré zo štátov Európskej únie, najmä Taliansko a Francúzsko, nie sú schopné dodržať to, k čomu ich zaväzuje ako Bonnský a Bernský dohovor, tak aj európska Smernica o ochrane voľne žijúcich vtákov,“ povedal riaditeľ ZOO Praha Miroslav Bobek. "Zmyslom tejto kampane je upozorniť na problém nelegálneho lovu nielen talianskych, francúzskych a ďalších turistov prichádzajúcich do Prahy a Bratislavy, ale hlavne zvýšiť záujem médií u nás a v zahraničí.

Outdoorová kampaň bude prebiehať do konca augusta. Štyri billboardy sú rozmiestnené v Prahe na Európskej triede, päť ich je v Bratislave: na Ivanskej ceste, pri výjazde z letiska, na Bajkalskej a Vajnorskej ulici a na Trnavskom mýte.