Za reklamu s Krakonošom musí operátor zaplatiť odškodné

Za reklamu s Krakonošom musí operátor zaplatiť odškodné Reprofoto Vodafon

Česká spoločnosť Vodafone má zaplatiť celkovo 600.000 českých korún trojici autorov večerníčku Krkonošské rozprávky.

Na rozsudok upozornil server Aktuálně.cz, rozhodnutie potvrdila hovorkyňa pražského mestského súdu Markéta Puci. Podľa nej súd dospel k záveru, že sa firma Vodafone dopustila nekalej súťaže, keď v televíznej reklame použila súbor prvkov typických práve pre dielo troch žalobcov. 

Vo vianočnej reklame spred troch rokov vystupoval Krakonoš stvárnený hercom Karlom Heřmánkom, ktorý odbiehal ku kadibudke so slovami "počujem volanie prírody". Podľa názoru autorov večerníčku tieto spoty dehonestovali ich dielo a parazitovali na ňom.

"Reklamná kampaň bola veľmi nízkej úrovne. Toto správanie možno charakterizovať ako nekalú súťaž vo forme zľahčovanie audiovizuálneho diela," citoval server právnika trojice Františka Vyskočila. Vyskočil je expertom na autorské právo a ochranu osobnosti, okrem iného zastupuje vnučku novinára Ferdinanda Peroutku v spore s českým prezidentom. Súd mu dal ohľadom krkonošských rozprávok za pravdu a žalobe vyhovel v celom rozsahu. Vodafone má navyše zaplatiť aj trovy súdneho konania, ktoré ešte len budú vyčíslené.

Verdikt nie je právoplatný. Hovorca operátora povedal, že firma plánuje podať odvolanie.