Zo Super Bowl sa stal najlepší mlynček na príjmy z reklamy

Zo Super Bowl sa stal najlepší mlynček na príjmy z reklamy

Finálový zápas Super Bowl na štadióne MetLife v East Rutherford v New Yorku je pre amerických fanúšikov športovou, pre reklamných zadávateľov však veľkou reklamnou udalosťou roka, na ktorú minú nekresťanské peniaze.

 

 

Od roku 2004 do roku 2013 vygeneroval Super Bowl 2,1 mld. USD od viac ako 130 zadávateľov reklamy.

Kantar Media, do ktorej patrí aj sektor Media Intelligence agentúry TNS Slovakia, pripravila prehľad o reklame počas Super Bowlu za posledných desať rokov.

Pozrite si aj Výber najlepších reklám z tohtoročnéo Super Bowl

Priemerná cena za 30 sekundový reklamný spot sa počas Super Bowlu za posledných desať rokov zvýšila o viac ako 70% a v roku 2013 dosiahla hranicu 4,0 mil.USD. Ide o najdrahší reklamný čas v televízii všetkých čias. (Pre porovnanie: 30 sekundový spot počas udeľovania Academy Awards sa predáva za 1,6 mil.USD). Zdravý dopyt povedie k zvýšeniu ceny aj v roku 2014.

Reklamy počas Super Bowlu sú divácky výnimočne atraktívne. V roku 2013 počas zápasu prepínalo iba 0,7% divákov, v porovnaní s 3 až 4 percentami počas normálneho TV vysielania. Sila reklám je rovnaká počas celého vysielania zápasu.

Posledné štyri zápasy Super Bowlu boli najviac saturované reklamami v celej histórii - každý z nich obsahoval viac ako 47 minút reklamného vysielania.

TOP 5 zadávateľov
TOP 5 Super Bowl zadávateľov minulo na reklamu počas zápasu za posledných 5 rokov 437,0 mil. USD, čo predstavuje 36% celkových príjmov z reklamy. Rebríček vedú Anheuser-Busch InBev a Pepsico, nasleduje Hyundai, Chrysler a Coca-Cola.

Premiéroví zadávatelia
V posledných rokoch došlo k stabilnému prílevu nových zadávateľov nadchnutých možnosťou budovania značky, ktorú prináša Super Bowl. V roku 2013 tvorili zadávatelia-nováčikovia 18% z celkového počtu zadávateľov reklamy.

Značný prílev nováčikov sa očakáva aj v roku 2014. Medzi marketérov, ktorí doteraz potvrdili svoju premiérovú účasť na Super Bowle, partia Chobani, Intuit, Tata Motors a Nestle.

Dopravná zápcha: Automobilová inzercia
Rok 2013 bol pre Super Bowl tretím rokom po sebe s najvyšším počtom automobilových reklám. Neuveriteľných 92 mil. USD sa minulo na odvysielanie 12 reklamných odkazov 9 rôznych značiek. V roku 2014 sa opäť očakáva výrazné zastúpenie výrobcov áut. Doteraz potvrdilo účasť sedem rôznych automobilových značiek (Audi, Chevrolet, Hyundai, Jaguar, Kia, Toyota a Volkswagen).

Mediálna hodnota expozície sponzorov na obrazovke
Platené reklamy počas prestávky v zápase sú najčastejším prostriedkom zadávateľov pri oslovovaní televíznych divákov Super Bowlu. Okrem toho existujú ďalšie dve možnosti zviditeľnenia sa na obrazovke, ktoré prinášajú sponzorom vysokú hodnotu: (1) sponzor štadióna a (2) sponzor v halftime show.

Kantar Media odhaduje, že sponzor štadióna MetLife vyťaží zo zápasu Super Bowl približne 10,4 mil. USD mediálnej hodnoty, čo prestavuje v priemere 6 minút a 35 sekúnd expozície počas vysielania zápasu a to predovšetkým vo forme verbálnej zmienky televíznych komentátorov. Sponsorship Media Value je produkt Kantar Media, ktorý berie do úvahy trvanie, zdroj a dôležitosť expozície sponzora na obrazovke.

Predpokladaná doba expozície Pepsi - sponzora v halftime show - na obrazovkách predstavuje podľa historických údajov 4 minúty a 31 sekúnd, čo je zhruba 7,2 mil. USD mediálnej hodnoty sponzoringu. Expozícia pre sponzora v halftime show zahŕňa vysielanie upútavok sponzora na obrazovkách počas prvej a druhej štvrtiny zápasu, slovnú zmienku komentátorov a obrandovanie javiska počas samotnej show.

Tweetovanie v noci po zápase

Twitter oznámil, že reklamné hashtags (#) vygenerovali 300 000 tweetov počas herného dňa, čo predstavuje v priemere 11 500 na jednu reklamu. Porovnateľné čísla pochádzajú z roku 2012, kedy bolo vygenerovaných celkovo zhruba 81 000 tweetov, na jednu reklamu pripadlo 13 500 tweetov. Čísla boli perspektívne aj v roku 2013, Twitter zaznamenal 24,1 mil. tweetov počas hry a halftime show. Čo je 80 krát viac, než je počet tweetov spojených s reklamou.

Aký silný je Super Bowl v porovnaní s inými športovými podujatiami?
Svetová séria MLB (Major League Baseball) a NCAA Men Basketball Championship sú ďalšie dve vysoko profilované športové udalosti, ktoré priťahujú veľký záujem zadávateľov televíznej reklamy. Ale ako je to v porovnaní so Super Bowlom pokiaľ ide o výdavky do reklamy?

Svetová séria MLB (známa aj ako Fall Classic) pozostáva zo štyroch až siedmych zápasov, zatiaľ čo March Madness (NCAA Men Basketball Championship) vrcholí semifinálovým zápasom a majstrovským finálovým víkendom, celkovo troma zápasmi. Aj napriek tomu, že Super Bowl je jediným zápasom, v posledných rokoch sa mu podarilo predstihnúť March Madness aj Fall Classic, čo sa týka príjmov z TV reklamy.

Jedna z najúspešnejších reklám Super Bowl na youtube: