Rada pre reklamu rozhodla: Reklama na vodku je neetická, vo viacerých smeroch

Rada pre reklamu rozhodla: Reklama na vodku je neetická, vo viacerých smeroch

V lete Gas Familia spustila kontroverznú kampaň Ži po svojom, ktorá je stále na uliciach. Bilbordy nemala problém zavesiť aj na ploty škôl, či pred pred Centrum drogových závislostí.

 

 

Na radu prišli v lete viac sťažností, ako obvykle. Sťažovatelia reklame zhodne vytýkajú jej zameranie na mladých a mladistvých a sú toho názoru, že vizuál nabáda mladistvých ku konzumácii alkoholu. "Reklama okrem iného nabáda mladistvých aby nebrali ohľad na svojich rodičov a vyvoláva v nich potrebu vzbury?" píše sťažovatl.

Na nevhodné umiestnenie reklamy v tesnej blízkosti Centra pre liečbu drogových závislostí a pri škole upozornil blog Omediach.

Viac: Neverila som, kam sú schopní zavesiť reklamu na vodku

Arbitrážna komisia rozhodla, že reklama spoločnosti Gas Familia je neetická, porušila viacero ustanovení kódexu.

„Reklama zobrazuje mladých ľudí, ktorých gestá a výrazy nenaznačujú, že by boli v štandardných situáciách ani nezobrazujú štandardné správanie. Naopak, v kontexte so sloganom „Ži po svojom" a vyobrazením fliaš tvrdého alkoholu AK RPR považuje predmetné vizuály za prezentáciu alkoholu, ktorá zobrazuje nezodpovedný postoj ku jeho konzumácii najmä čo do spotrebovaného množstva," píše rada.

Foto: Omédiách.com

Aj napriek argumentácii zadávateľa, že protagonisti reklamy sú starší ako 18 rokov a reklama nie je určená mladistvým je komisia presvedčená, že zadávateľ nepripravoval reklamu s pocitom zodpovednosti voči všetkým skupinám spotrebiteľov.

„Headliny použité v rámci vizuálov - „Keď nie si len mamkin synáčik"; „Keď nie si len ocinova princezná" posúvajú komunikáciu do roviny, v rámci ktorej je možné jednoznačne konštatovať, že reklama sa prihovára recipientom, ktorí sú mladší ako 18 rokov, pričom spôsob spracovania reklamy, jej obsahová náplň, výrazové prostriedky a v neposlednom rade aj zvolené komunikačné médium, ktoré svojim charakterom zasahuje širokú cieľovú skupinu, vrátane detí a maloletých môže práve túto skupinu recipientov negatívne ovplyvniť."

Za neprípustné považuje rada umiestnenie bilbodov na škole, v tesnej blízkosti zariadenia pre liečbu drogových závislostí (Centrum pre liečbu drogových závislostí), či na plote materskej školy.

V súvislosti s tvrdením „najčistejšia vodka spod Tatier", je komisia toho názoru, že zadávateľ nepreukázal pravdivosť použitého superlatívu, a preto považuje použitie superlatívu „najčistejšia" v reklame za neopodstatnené.

Gas Familia už v minulosti porušila etický kódex reklamy.