Iránsky režisér bude kvôli Trumpovmu príkazu bojkotovať Oscarov

Iránsky oscarový režisér Asghar Farhad bude bojkotovať tohtoročné udeľovanie najprestížnejších filmových cien na protest proti migračnému výnosu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Filmár označil nariadenie dočasne zakazujúce vstup do USA obyvateľom siedmich moslimských krajín vrátane Iránu za nespravodlivé a Trumpa prirovnal k predstaviteľom teokratického iránskeho vedenia. Informoval o tom denník The New York Times.

"Zástancovia tvrdej línie, bez ohľadu na svoju národnosť, politické argumenty či vojny, chápu svet a stavajú sa k nemu veľmi podobným spôsobom," uviedol Farhan vo vyhlásení s tým, že Trump rovnako ako niektorí iránski vodcovia rozdeľuje svet na "my a oni".

Farhan získal Oscara v kategórii najlepších cudzojazyčných snímok v roku 2013 za film Rozchod Nadera a Simin. Nielen kvôli tomuto dielu upadol do nemilosti konzervatívneho iránskeho režimu, ktorý film popisujúci diskrimináciu žien v krajine označil za jeden z najhorších domácich filmov.

Tento rok je nominovaný na cenu udeľovanú americkou filmovou akadémiou jeho film Klient. Akadémia už označila za "znepokojujúce" možnosť, že by sa Farhad nedostal na februárové udeľovanie cien. K jeho rozhodnutiu nezúčastniť sa ceremoniálu sa doteraz nevyjadrila.

Zámer bojkotovať odovzdávania Oscarov už cez víkend vyhlásila jedna z herečiek Farhadiho filmu.

Trump vydal nariadenie s tým, že podľa neho pomôže Spojeným štátom predísť teroristickým útokom do doby, než sa sprísni systém previerok potenciálnych imigrantov. Irán už reagoval recipročným zákazom vstupu na svoje územie pre Američanov.