Na námestí v Přerove sa bude natáčať rozprávka Juraja Jakubiska

 

Přerov propůjčí příští týden své historické Horní náměstí pro kulisy k natáčení pohádky Perinbaba 2 známého filmového režiséra Juraje Jakubiska. V Přerově bude se svým štábem pobývat 10. a 11. listopadu. Ve filmu, který naváže na první díl známé slovenské pohádky po třech desítkách let, si budou moci zahrát i Přerované. Do komparsu hledají filmaři amatérské herce všech věkových kategorií, informovala ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Devětasedmdesátiletý slovenský režisér Juraj Jakubisko bude na přerovském Horním náměstí točit především v části, kde se nachází podloubí. Právě tam bude pobývat jeden z hlavních představitelů, mladík Lukáš, který šel do světa hledat štěstí a lásku. Na natáčení pohádky ve městě už upozorňují obyvatele také plakáty kvůli náboru herců. "Do komparsu hledají štíhlé ženy a muže ve věku od 18 do 50 let, holky a kluky od šesti do 12 let, muže a ženy starší 70 let a v hledáčku je i jeden muž, který má zkušenosti s prodejem cukrové vaty," uvedla mluvčí radnice.

Natáčení v historické části města přinese i několik omezení. "Dohodli jsme se, že oslovíme dopisem majitele nemovitostí z Horního náměstí a požádáme je, aby nejpozději 10. listopadu večer přeparkovali svá auta na vyhrazené místo. Zároveň poprosíme o shovívavost obchodníky a také svatebčany, protože víme, že se tu na svatého Martina konají tři svatby," uvedl lokační manažer filmové produkce Antonín Pražský. Svatebčané se podle něj na náměstí dostanou, parkovací místa před matrikou pro ně zůstanou zachována.

Kultovní filmová pohádka režiséra Juraje Jakubiska Perinbaba, zpracovaná na motivy pohádky Paní Zima od bratří Grimmů, byla natočena v roce 1985. Její druhý díl se točí na několika místech Čech, Moravy a Slovenska. Na Slovensku je pohádka podobně oblíbená jako například v Česku Tři oříšky pro Popelku. "Pořád mě všichni přemlouvali, abych udělal pokračování, jenže problém byl v tom, že hlavní představitelka už umřela," řekl letos v červnu ČTK režisér Jakubisko.

Perinbabu hrála ve filmu v roce 1985 zesnulá Giulietta Masinová, která byla manželkou legendárního italského režiséra Federika Felliniho. Stejně tak už nežije ani další z hereček Valérie Kaplanová. "Teď v době digitální technologie jsem ale přišel na to, jak je můžu vzkřísit. A tak věřím, že ty dvě nesmrtelné bytosti budou diváky bavit dalších třicet let," podotkl Jakubisko. Nový film by mohl být dokončen během příštího roku.