Print this page

Vražda slovenského novinára Jána Kuciaka je neakceptovateľným útokom na demokraciu, ktorého páchatelia musia byť potrestaní. Európsky parlament bude vyšetrovanie pozorne sledovať.

Vyhlásil to predseda EP Antonio Tajani v stredu popoludní, krátko po zahájení plenárneho zasadnutia v Bruseli.

 

„Ako predseda Európskeho parlamentu, ako občan a ako bývalý novinár chcem vyjadriť svoje hlboké rozhorčenie a dôrazné odsúdenie vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Ide o nový a neakceptovateľný útok na našu demokraciu, a to iba pár mesiacov po tragickej vražde maltskej novinárky Daphne Caruany Galizie,” uviedol Antonio Tajani.

 

„Ján Kuciak vykonával svoju prácu so zanietením a odvahou. Počas svojej krátkej, ale sľubnej kariéry sa venoval aj prípadom podozrivého financovania a daňových únikov. Pravdu hľadal s odhodlaním bez ohľadu na to, koho sa týkala,” dodal.

 

„Polícia pracuje s domnienkou, že jeho vražda súvisí s jeho prácou. V mene Európskeho parlamentu chcem jasne vyhlásiť, že je povinnosťou nás všetkých pokračovať v jeho boji za pravdu,” zdôraznil.

 

„Je neprípustné, aby boli novinári v Európskej únii vraždení za vykonávanie svojej práce. Ako môžeme odsudzovať tých, ktorí zastrašujú a uväzňujú novinárov po celom svete, ak sa nám nepodarí zaistiť, aby mohli naši novinári vykonávať svoje povolanie bezpečne?” opýtal sa pléna.

 

V tejto súvislosti však predseda EP vyhlásil: „Počítam s tým, že slovenské orgány urobia všetko, čo je v ich silách, aby odhalili pravdu, a to aj v rámci medzinárodnej policajnej spolupráce. V mene Európskeho parlamentu vás môžem ubezpečiť, že tak, ako v prípade Daphne Caruany Galizie, nebudeme ticho a budeme pozorne sledovať to, aby boli vinníci postavení pred spravodlivosť.”


Poslanci si následne pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uctili minútou ticha.