Európsky parlament spustil interaktívnu stránku k eurovoľbám

Európsky parlament spustil interaktívnu stránku k eurovoľbám

Nová dynamická internetová stránka obsahuje výsledky minulých aj súčasných európskych volieb a je k dispozícii vo všetkých úradných jazykoch EÚ, vrátane slovenčiny.


Na stránke www.vysledky-volby.eu budú počas volebnej noci, 26. mája 2019, v reálnom čase aktualizované výsledky volieb do Európskeho parlamentu, vrátane výsledkov na národnej úrovni od vnútroštátnych orgánov. 

Minulé európske voľby

Internetová stránka obsahuje zloženie všetkých predchádzajúcich európskych parlamentov od roku 1984, ich členenie podľa národných strán a politických skupín od roku 1979, ako aj výsledky na národnej úrovni od roku 2009.

Stránka ponúka tiež informácie o trendoch v európskych voľbách, napríklad o zastúpení mužov a žien v europarlamente.

Interaktívne prvky

Výsledky volieb ukazuje stránka podla jednotlivých volebných období, ale aj podľa počtu kresiel podľa politickej skupiny a krajiny, podľa národnostných strán a politických skupín, ale napríklad aj podľa pohlaví poslancov.


Ukazuje aj volebnú účasť v jednotlivých krajinách v jednotlivých voľbách.
Na stránke sa dajú nájsť podrobné výsledky volieb, s grafmi za jednotlivé krajiny aj ich interaktívne porovnávať.

Odporúčame aj: Zákaz kebabu, hranoliek, fotiek, balónov... Čo všetko vám chcel Brusel zakázať? Pozrite si 10 mýtov spojených s EÚ

• „Nástroj pre porovnanie“ umožňuje porovnávať údaje jednotlivých eurovolieb.
• Užívatelia môžu využiť „kalkulačku väčšiny“ a preskúmať tak možné parlamentné koalície hneď po zverejnení prvých oficiálnych projekcií 26. mája 2019.
• Pomocou aplikácie sa stránka prispôsobí rôznym užívateľom: bude zverejňovať historické výsledky eurovolieb a poskytovať aktuálne výsledky.
• Na stiahnutie: dáta v otvorených formátoch (json, xml a csv) a grafických formátoch (jpg a png).

Webová stránka venovaná eurovoľbám ponúka aj aktualizované informácie o prieskumoch Eurobarometer a užitočné kontakty pre novinárov, ktorí mapujú fungovanie Parlamentu.
Ak máte záujem o viac informácií, aktualizácie alebo o vkladanie nespracovaných údajov z volebnej noci, registrujte sa na adrese: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
Testovanie správneho prenosu a príjmu dát sa uskutoční 25. apríla, 7. mája a 14. mája 2019.

Ak sa chcete zúčastniť testovania, svoju žiadosť pošlite na adresu: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. .

Viac informácií o voľbách, vrátane faktov a číselných údajov o volebnom procese, vedúcich kandidátoch a o úspechoch EÚ nájdete vo Volebnom press kite.

Článok vznikol na základe spolupráce Omediach.com a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.