KDH predstavilo kandidátku do eurovolieb, vedie ju Miriam Lexmann (ZOZNAM, FOTO)

KDH predstavilo kandidátku do eurovolieb, vedie ju Miriam Lexmann (ZOZNAM, FOTO) Foto: KDH

Líderkou kandidátky KDH do eurovolieb je doterajšia europoslankyňa hnutia Miriam Lexmann, dvojkou exminister spravodlivosti a člen vedenia KDH Viliam Karas a trojkou vysokoškolský profesor Gabriel Paľa. Na štvrtom mieste kandiduje europoslanec KDH Ivan Štefanec a na piatom poslanec NR SR Branislav Škripek. Kandidátku uzatvára prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ. Kresťanskí demokrati predstavili zloženie kandidačnej listiny na nedeľňajšej tlačovej besede.

 

„Európa dnes čelí závažným hospodárskym a geopolitickým výzvam. Po celý čas sa zasadzujem za to, aby sa EÚ zamerala na ich riešenie a nemrhala čas a energiu na politiky, ktoré nie sú v jej kompetencii. Základnými prioritami môjho súčasného mandátu boli dôsledné rešpektovanie výlučných právomocí členských štátov zo strany EÚ, a teda ochrana suverenity Slovenska. Bezpečnosť, a to ekonomická, hospodárska, ako aj v online prostredí. Dôstojný život a ochrana ľudských práv. O dôveru občanov v eurovoľbách sa spoločne so všetkými kandidátmi uchádzame aj preto, aby sme mohli v tomto úsilí pokračovať. Vráťme EÚ hodnoty, na ktorých bola postavená,“zdôraznila líderka kandidátky Miriam LEXMANN.

Zloženie kandidačnej listiny KDH do eurovolieb:

Miriam Lexmann, poslankyňa Európskeho parlamentu
Viliam Karas, advokát
Gabriel Paľa, vysokoškolský profesor
Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu
Branislav Škripek, poslanec NR SR
Mária Červeňová, odborná manažérka komunitného centra
Slavomír Gregorík, zahraničný tajomník KDH
David Skokan, mestský poslanec, hokejový tréner
Juraj Mikúš, profesionálny športovec – hokejista
Karol Mičko, lekár
Emil Mucha, projektový manažér
Richard Kráľovič, riaditeľ OZ
Alena Novotná, asistentka poslanca
Jakub Berčik, vysokoškolský učiteľ
Ján Figeľ, projektant – inovátor

Na šiestom mieste eurokandidátky KDH je odborná manažérka komunitného centra Mária Červeňová a sedmičkou zahraničný tajomník KDH Slavomír Gregorík. Bývalí hokejoví reprezentanti a mestskí poslanci Juraj Mikúša David Skokan obsadili ôsme, deviate miesto a z desiatky kandiduje lekár Karol Mičko.

Jedenástkou kandidátky je projektový manažér a bratislavský krajský podpredseda KDH Emil Mucha, nasleduje hudobník a riaditeľ občianskeho združenia Metamorfozis Richard Kráľovič, asistentka poslanca Alena Novotná a vysokoškolský učiteľ Jakub Berčik. Kandidačnú listinu KDH uzatvára historicky prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ, ktorý bol v roku 1998 aj hlavným vyjednávačom vstupu Slovenska do Európskej únie.

„Boli to kresťanskí demokrati, ktorí vždy, keď bolo ťažko, prišli s riešeniami pre ľudí. Boli to kresťanskí demokrati, kto po vojne postavil Európu znova na nohy. Prišli s myšlienkou spoločnej Európy a do jej centra vložili mier, ochranu ľudských práv a dôstojnosti, ako i tvorbu ekonomických dobier. KDH je jedinou stranou, ktorá konzistentne už od začiatku našich integračných snáh hájila zachovanie suverenity členských štátov, stála proti zbytočným presunom právomocí do Bruselu a proti zrušeniu práva veta. Tieto hodnoty chceme v Bruseli zastávať aj naďalej a ich nositeľmi je naša silná pätnástka,“ vyhlásil predseda KDH Milan MAJERSKÝ.

Bohatú personálnu ponuku odborníkov na európskej kandidačnej listine doplnia kresťanskí demokrati o kvalitný volebný program, ktorý predstavia onedlho.