Kontroverzný a nenásytný, píšu francúzske médiá o Křetínskom

Kontroverzný a nenásytný, píšu francúzske médiá o Křetínskom Foto: EPholding.cz

Přívlastkem "nenasytný" označují francouzská média českého miliardáře Daniela Křetínského, který se tento týden těší jejich nebývalému zájmu v důsledku snah své společnosti Czech Media Invest (CMI) převzít francouzské časopisy Elle, Marianne a další.

 

"Kontroverzní český magnát dobývá francouzský tisk," zněl titulek dnešního článku na webu deníku Libération.

Ve středu člen představenstva CMI Daniel Častvaj ČTK řekl, že jeho společnost jedná s Lagardère Group o nákupu titulů Elle, Télé 7 Jours a několika dalších. Ve čtvrtek vyšlo najevo, že firma řízená a spoluvlastněná Křetínským poslala nabídku na převzetí 91procentní podílu ve společensko-politickém týdeníku Marianne.

Jeho ředitel Yves de Chaisemartin, který by si měl svou funkci udržet, podle internetového vydání listu Les Echos v interní poště určené zaměstnancům o osobě francouzsky hovořícího investora uvedl: "Myslím, že jsem v Danielu Křetínském nalezl vzácnou perlu. Daniel miluje Francii a chce tu významně investovat do médií."

Ve Francii doposud neznámý miliardář se stal objektem velkého zájmu místních novinářů, kteří záhy zjistili, že "s médii mluví jen velmi zřídka". Podle agentury AFP jsou odbory zastupující mediální větev Lagardère Group znepokojeny výskytem Křetínského jména v takzvaných Panamských dokumentech (Panama Papers), protože měl vlastnit firmu na Britských Panenských ostrovech. Podnikatel ke kauze uvedl, že v Karibiku má pouze legální loď.

"Daniel Křetínský je jedním ze tří oligarchů, kteří přispěli k proměně prostředí českých médií, jež dříve patřila zahraničním skupinám," řekla deníku Libération pracovnice kanceláře Reportérů bez hranic pro EU a Balkán Pauline Ades-Mevelová. Podle francouzských médií je novým cílem Křetínského učinit z Francie "pilíř své strategie mezinárodní expanze".

AFP citovala hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandu, který označil kroky CMI za "agresivní expanzi opírající se o masivní dluh".

"Křetínský jede na tygrovi, ale zatím mu to vychází. Jeho agresivní expanzi opřené o enormní dluh nahrává současné prostředí historicky prakticky nejnižších úrokových sazeb. Jeho rozrůstající se impérium je tedy tak trochu také dítkem léta trvající politiky levných peněz, kterou realizují centrální banky," řekl tento týden ČTK Kovanda.