Prezident Zeman na happeningu na Hrade spálil červené trenírky

Prezident Zeman na happeningu na Hrade spálil červené trenírky Reprofoto FB M. Zeman

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě na venkovním ohništi spálil červené trenky, které v roce 2015 nad Hradem vyvěsili místo standarty členové skupiny Ztohoven. Podle Zemana je jeho kancelář zakoupila za korunu od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

 

Zeman novinářům řekl, že politika by se měla dělat na základě výměny argumentů, nikoli na základě spodního prádla. Podotkl, že čas spodního prádla v politice skončil. "Abych tento názor dokumentoval, rozhodl jsem se, že červené trenýrky, které jsme za jednu korunu zakoupili od úřadu pro správu věcí majetkových, spálíme," řekl Zeman.
Hradní hasiči v plném hasičském vybavení pak trenýrky položili na ohniště a spálili. Akce se uskutečnila u rybníka v Lumbeho zahradě v areálu Pražského hradu. Skupina Ztohoven na své facebookové stránce zveřejnila fotku z dnešního pálení trenýrek. K fotce připojila popisek, ve kterém stojí mimo jiné "Trenky hoří; Prezident pálí svou karikaturu" a připojila i vulgarismus.

Skupina Ztohoven v roce 2015 v převlečení za kominíky vyšplhala na střechu paláce Pražského hradu a vyměnila prezidentskou standartu za červené trenky. Zabalili ji a hodili ze střechy. Později skupina Ztohoven oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala občanům Česka. Svou akcí chtěli protestovat proti chování Zemana jako prezidenta. Červené trenýrky se poté staly symbolem odporu proti Zemanovi. Soud členům Ztohoven za čin pravomocně uložil podmínku.

Tiskový briefing bez otázek Pražský hrad oznámil ve středu. Téma setkání s novináři prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček tajil, což vyvolalo spekulace médií a veřejnosti. Zeman proto novinářům řekl, že marně testoval jejich inteligenci. "Je mně líto, že z vás dělám blbečky, opravdu si to nezasloužíte," řekl desítkám přítomných žurnalistů. Prezident je znám svým silně kritickým postojem k novinářům. Dnešní akci na twitteru následně zkritizovali představitelé opozičních stran ODS, STAN, TOP 09 nebo KDU-ČSL.