Prvým turistom na obežnej dráhe Mesiaca bude japonský miliardár

Prvým vesmírnym turistom, ktorý sa vydá na obežnú dráhu okolo Mesiaca, bude japonský miliardár Jusaku Maezawa. V pondelok to oznámil šéf americkej spoločnosť SpaceX Elon Musk. Cesta s prvým turistom k Mesiacu by sa podľa agentúry Reuters mala uskutočniť v roku 2023, koľko peňazí štyridsaťdvaročný japonský podnikateľ za cestu zaplatil, zverejnené nebolo.

Maezawa sa preslávil ako nadšený milovník umenia. V pondelok uviedol, že so sebou k Mesiacu vezme šesť až osem umelcov. Na obežnú dráhu Mesiaca sa pozrú ako prví ľudia od 70. rokov, kedy Spojené štáty skončili s vesmírnym programom Apollo.

Cestu má umožniť úplne nová, mohutná a opätovne využiteľná raketa BFR (Big Falcon Rocket), s ktorou chce SpaceX kolonizovať aj Mars a na ktorej konštrukcii zatiaľ firma pracuje.

Maezawa je v Japonsku populárnou postavou a aj za hranicami svojej vlasti sa preslávil ako nadšený milovník umenia. Vlani napríklad kúpil v aukcii za rekordných 110,5 milióna dolárov obraz amerického umelca Jeana-Michela Basquiata.

Bývalý bubeník punkovej kapely Maezawa začal s podnikaním koncom 90. rokov v hudobnom priemysle. V roku 2004 založil internetový obchod s oblečením Zozotown.