Memoáre Obamovej idú na dračku, vydavateľ zvyšuje náklad

Nedávno vydané memoáre bývalej americkej prvej dámy Michelle Obamovej sa na knižnom trhu USA a Kanady podľa očakávania stali bestsellerom. Len prvý deň sa predalo 725.000 exemplárov vo forme kníh v pevných väzbách, audiokníh alebo elektronických kníh, oznámil vydavateľ Crown Publishing. Knižná náklad bol zvýšený z 1,8 na 2,6 milióna výtlačkov.

Životopisná kniha Obamovej nazvaná Becoming vyšla v utorok a autorka sa v ten istý deň vydala na propagačnú cestu po Spojených štátoch. Bývalá prvá dáma v knihe rozpráva o tom, ako vyrástla v Chicagu a ako sa pri tom musela potýkať s rasizmom vo verejnom živote. Päťdesiatštyriročná Obamová opísala aj zoznámenie s budúcim manželom koncom 80. rokov v advokátskej firme, kde ho dostala na starosť ako stážistu.

Otvorene bývalá prvá dáma komentuje počínanie nástupcu svojho muža v Bielom dome. Vyjadruje "zdesenie", ktoré sa jej zmocnilo v novembri 2016, keď zistila, že Donald Trump voľby vyhral. Opísala, ako sa "triasla zlosťou", keď médiá v októbri 2016 zverejnili videozáznam z roku 2005 zachytávajúci TrumpovE obscénne výroky o ženách. Slovenské vydanie výjde budúci rok.

Obamová s knihou navštívi desať amerických miest, vrátane rodného Chicaga, Los Angeles, WashingtonU, New Yorku či San Franciska. Desať percent z výťažku za predaj vstupeniek na tieto akcie pôjde na dobročinné účely, rovnako ako časť z predaja životopisu Obamovej aj životopisu jej manžela, ktorý má vyjsť budúci rok.