Reportéri bez hraníc vyzvali na prepustenie blogera

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala azerbajdžanské úrady na prepustenie uväzneného novinára, ľudskoprávneho aktivistu a bloggera Mehmana Husejnova. Ten sa nachádza v kritickom stave, pretože už takmer týždeň neje a nepije na protest proti novým zinscenovaným obvineniam, ktoré bola proti nemu vznesené. Reportéri bez hraníc o tom informovali na svojich internetových stránkach.

Husejnov mal byť prepustený v marci tohto roka, teraz mu ale hrozí ďalší až sedemročný trest za údajné napadnutie väzenskej stráže. Vlani 26. decembra bol umiestnený na samotku a jeho právnici sa k nemu dostali až o dva dni neskôr. Vtedy bol už veľmi slabý a nedokázal bez pomoci chodiť.

"Mehmanovi Husseinovi hrozí smrť a za jeho osud sú zodpovedné azerbajdžanské úrady," uviedol Johann Bihr, ktorý má v Reportéri bez hraníc na starosti východnú Európu a strednú Áziu. "Vyzývame ich, aby blogera okamžite prepustili a stiahli obvinenia, ktoré boli proti nemu vznesené. Medzinárodné spoločenstvo by malo urobiť všetko pre to, aby sa to dosiahlo," dodal.

Mehman Husejnov bol uväznený v marci 2017 za údajné "očiernenie" policajta, o ktorom povedal, že ho mučil, keď ho predtým zadržal. Husejnov bol známy ako bloger kritizujúce azerbajdžanský režim a korupciu, ktorá v krajine vládne. Viedol tiež mimovládnu organizáciu IRFS bojujúcu za slobodu médií, ktorá bola často terčom zásahu úradu. Organizáciu IRFS teraz riadi Husejnov brat Emin, takisto novinár, ktorý musel z krajiny utiecť.

Podľa minuloročnej správy organizácie Human Rights Watch (HRW) úrady "systematicky útočia na kritikov vlády a ohrozujú prácu nezávislých aktivistov v krajine". V roku 2017 podľa HRW súdy v politicky motivovaných procesoch poslali na dlhé roky do väzenia 25 azerbajdžanských novinárov a mladých politických aktivistov. Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc obhajujúca slobodu médií dala Azerbajdžan na 163. miesto zo 180 štátov, ktoré vlani hodnotila z hľadiska slobody médií.