Polícia prepustila mladíkov zadržaných kvôli vražde novinárky

Severoírska polícia prepustila bez akýchkoľvek obvinení dvoch mladíkov, ktorí boli zadržaní v súvislosti s vraždou 29leté novinárky Lýry McKeeová počas nepokojov v Londonderry. Informovala o tom agentúra AP. Policajti zároveň vyzvali všetkých, kto by mohli oznámiť bližšie informácie o prípade, aby sa prihlásili.

Zatknutým mali 18 a 19 rokov. Zadržaní boli v sobotu na základe zákona o boji proti terorizmu. Ich prepustenie znamená, že polícia po strelcovi naďalej pátra, poznamenala agentúra AP. McKeeovú zasiahol projektil vo chvíli, keď vo štvrtok pred polnocou sledovala dianie. Polícia uviedla, že ozbrojený muž strieľal po policajtoch okolo 23:00 miestneho času (okolo polnoci SELČ). Novinárka v tom čase stála v blízkosti jedného policajného vozidla.

Zábery kamerového systému zaznamenali jej posledné momenty pred zasiahnutím a snímka vytvorená z mobilného telefónu zachytil človeka podozrivého, že strieľal. Na videu, ktoré polícia zverejnila, je vidieť maskovaného útočníka, ktorý sa vykloní z úkrytu a zdá sa, že strieľa na políciu a prizerajúcich ľudí.

Polícia bezprostredne po útoku označila za možného páchateľa nacionalistickú organizáciu Nová IRA. Udalosť tiež začala vyšetrovať ako teroristický prípad. Pohreb zavraždenej novinárky sa uskutoční budúci týždeň v stredu v jej rodnom Belfaste.