Na COVID-19 zomrie podľa WHO zhruba 3,4 percenta nakazených

Zhruba 3,4 percenta potvrdených prípadov choroby COVID-19 spôsobované novým typom koronavírusu skončilo úmrtím, kým u sezónnej chrípky zomrie menej než percento nakazených.

 

Povedal to podľa agentúry Reuters generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Šírenie vírusu sa však podľa neho dá zabrániť.

"Aby sme to zhrnuli: COVID-19 sa šíri menej efektívne než chrípka, zdá sa, že prenos nepodporujú ľudia, ktorí nie sú chorí. Spôsobuje ale vážnejšie ochorenie ako chrípka, zatiaľ nemáme vakcínu alebo liečbu, napriek tomu ju možno zadržať to," vyhlásil šéf WHO.

Tedros tiež povedal, že hovoril s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom o olympijských hrách, ktoré majú začať v júli v Tokiu. "Myslím, že rozhodnúť sa teraz by bolo príliš skoro, bolo by dobré monitorovať situáciu," poznamenal šéf zdravotníckej organizácie k možnosti konania či zrušenia olympiády v plánovanom termíne.

Podľa agentúry DPA Tedros upozornil, že boj proti novému koronavírusu komplikuje nedostatok respirátorov a ďalších lekárskych ochranných prostriedkov. "Nemôžeme COVID-19 zadržať, bez toho aby sme ochránili náš zdravotný personál," povedal šéf WHO a varoval, že zásoby rýchlo dochádzajú a ceny ochranných prostriedkov rastú. Vyzval preto vlády, aby ich výrobcom poskytli stimuly.

Podľa odhadov WHO je každý mesiac na svete potrebných 89 miliónov ochranných rúšok a 76 miliónov lekárskych rukavíc.