MIMORIADNA SPRÁVA: Vyučovanie sa prerušuje až do odvolania, odkadajú sa skúšky aj testovania (VIDEO)

MIMORIADNA SPRÁVA: Vyučovanie sa prerušuje až do odvolania, odkadajú sa skúšky aj testovania (VIDEO) Reprofoto FB TV OĽANO

Toto sú hlavné závery tlačovej besedy ministra školstva Branislava Gröhlinga:

 
Vyučovanie sa prerušuje od 30. marca do odvolania.

Zápis do 1. ročníka sa uskutoční v inom termíne bez prítomnosti detí.

Ruší sa testovanie 9. ročníka.

Prihlášky na ŠŠ bude možné podávať do 15. mája,

Ruší sa aj písomná časť maturity. Interná maturita bude 14 dní po obnovení vyučovania.

RTVS bude pravdepodobne mimoriadne vysielať pre školy. Minister školstva Branislav Gröhling oslovil riaditeľa RTVS so žiadosťou, aby boli rozšírené vyučovacie programy vo verejnoprávnej televízii.

Šéf RTVS súhlasil.Od budúceho týždňa by tak mala televízia vysielať pre žiakov dlhšie – od 9.15 až do 11.00.

Podrobnosti: RTVS rozšíri vyučovanie pre školy (VIDEO)

 
 Brifing ministra školstva o opatreniach v školstve podľa záverov Ústredného krízového školstva:

Vyjadrenie ministra Branislava Gröhlinga:

INFORMÁCIE K ŠKOLSTVU

Včera sme zasadali s Ústredným krízovým štábom do noci. Situácia s koronou pretrváva, ovplyvňuje aj školstvo. Možno nám prinesie pár komplikácii, ale ja verím, že to zvládneme a hlavne, že ostaneme v dobrom zdraví. To je teraz hlavnou témou ?

Sme v stave núdze, musíme sa vyhnúť riziku nákazy, minimalizovať osobné kontakty a zároveň nezvyšovať nápor na lekárov. Toto máme na pamäti. Všetky tieto zmeny sa odvíjajú od rozhodnutí Úradu verejného zdravotníctva a Ústredného krízového štábu, ktorých hlavným cieľom je chrániť nás všetkých:

1. Úradu verejného zdravotníctva rozhodol, že školy ostanú zatvorené do odvolania.

Viem, že je to pre rodičov nepríjemné. Vyvoláva to neistotu. Takto ale rozhodol úrad a urobil tak, aby sme všetci ostali zdraví (možno ste zachytili správu o 12-ročnom dievčati v USA, ktoré bojuje o život s koronavírusom). Akonáhle Úrad verejného zdravotníctva rozhodne o otvorení škôl, budeme o tom informovať.

Verím, že opatrenia, ktoré prinášame (web, ktorý spúšťame, digitálne materiály pre učiteľov či bezplatná infolinka VÚDPaP) pomôžu aspoň čiastočne zvládnuť túto situáciu. Budem sa snažiť hľadať ďalšie riešenia, ako toto celé rodičom aj učiteľom uľahčiť.

Chcel by som zároveň vyzvať rodičov aj učiteľov, aby boli zhovievaví, aby spolu komunikovali, počúvali sa a snažili sa vzájomne si pomôcť Pre nás všetkých je to nová situácia. Preto sa snažme, prosím, čo najviac spolupracovať.

Ak sa nejaké učivo nepreberie, presunie sa do ďalšieho ročníka. Nebude to problém.

2. Externé maturity a písomná časť internej maturity sa rušia. Termín interných maturít bude do 30. júna podľa vývinu situácie. Ruší sa aj Testovanie 9 pre tento školský rok.

3. Prihlášky na SŠ bude možné podať do 15. mája, bez potvrdenia lekára (teraz je na lekárov veľký nápor a musíme ich aspoň čiastočne odbremeniť). Prijímačky na SŠ sa uskutočnia najneskôr do 30. júna 2020, rovnako ako aj talentové skúšky.

4. Zápis do prvého ročníka ZŠ sa uskutoční od 15. do 30. apríla 2020 bez osobnej prítomnosti žiaka. Viem, že ani toto nie je ideálne, ale Ústredný krízový štáb sa snaží minimalizovať osobný kontakt a zabrániť tak šíreniu nákazy.

5. Podávanie žiadostí na prijatie do MŠ bude od 30. apríla do 31. mája bez potvrdenia o zdravotnom stave (preto, že je na lekárov obrovský nápor).

6. Budem komunikovať s Akreditačnou agentúrou a VŠ a termíny prijímačiek na vysoké školy budú dohodnuté tak, aby bezproblémovo prebehli.

Možno vás niektoré tieto zmeny nepotešili. Pamätajme, prosím, že sme v stave núdze. Školy ani ostatné časti života nemôžu fungovať úplne štandardne. Dbajme na seba a svoje okolie a robme všetko preto, aby sme to zvládli.