Branislav Gröhling: Podrobnosti k otváraniu škôl, všetky informácie pre deti, učiteľov aj rodičov FOTO: FB Branislav Gröhling

31.05.2020 14:09 | Tlačové správy |

Od 1. júna 2020 môžu zriaďovatelia rozhodnúť o obnovení vyučovania v jednotlivých školách a podľa záujmu môžu otvoriť jednotlivé:

- materské školy (vrátane špeciálnych)
- 1-5. ročník základných škôl (vrátane špeciálnych)
- školské kluby detí

Rodičia budú môcť s deťmi ostať doma (ak nemajú záujem alebo ide o zdravotné či iné dôvody). Týmto rodičom bude naďalej vyplácaná OČR. Škola zabezpečí dištančné vzdelávanie týchto žiakov vo forme a rozsahu, ktorý umožňujú personálne a technické podmienky.

Odporúčame aj: Spustili 4. fázu uvoľňovania: Mení sa otváracia doba, otvárajú sa obchodné domy, školy, kiná, športoviská (VIDEO)

Dnes nájdu školy na webe pomocné materiály, ktoré im pomôžu pripraviť sa na výučbu v školách. Zriaďovateľ pomôže škole zabezpečiť prostriedky na dezinfekciu a ochranné prostriedky. Oslovil som tiež Štátne hmotné rezervy, aby pomohli školám s nákladmi pri otvorení.

Potrebné materiály pre ZŠ a MŠ:

Organizácia a podmienky prevádzky materských škôl
Organizácia a podmienky prevádzky základných škôl

ďalšie nájdete na na webe ministerstva: https://bit.ly/2TkE6ds (rozhodnutie čoskoro pribudne)

V školách budú skupiny detí po 20 žiakov v ZŠ a po 15 žiakov v MŠ. Tieto skupiny by sa nemali premiešavať. Žiaci na vyučovaní nemusia mať rúška, zamestnancom sa odporúča štít alebo rúško. Zabezpečí sa dezinfekcia, minimalizuje sa zhromažďovanie pred školou a v jej priestoroch, každé ráno bude meraná teplota bezdotykovým teplomerom (ľudia s príznakmi nemôžu vstúpiť do školy, resp. ju čo najskôr opustia). ZŠ môžu upraviť formu aj obsah vzdelávania, ak je to nutné.

Hlavné Správy RTVS sa v čase krízy menia na teleshoping

V čase, keď sa neustále zvyšujú počty nakazených na COVID-19, na Slovensku dochádza k odhaľovaniu korupcie za milióny, v putách končia sudcovia a ľudia veria stále viac konšpiráciám, v RTVS to vyzerá ako keby ich spravodajský tím sedel na inej planéte, niekde uprostred uhorkovej sezóny, všetci sú šťastní, zdraví, zamestnaní, v politike sa nič nedeje – jednoducho nie je čím zaplátať priestor vo večerných hlavných správach a tak sa vyrábajú trvalky - reportáže, ktorými sa pláta priestor.

Navaľného prepustili z nemocnice, zverejnil status o tom, čím prešiel a čo bude robiť (FOTO)

Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného prepustili v utorok z berlínskej nemocnice.

Aké to je byť nevidiacim a nakupovať, si vyskúšal youtuber Malý Mišo (VIDEO)

„Nákupný asistent“ je ucelený koncept spoločnosti BILLA, ktorý pomáha nevidiacim a slabozrakým ľuďom nakúpiť si pohodlne a bez stresu. Projekt funguje vo vybraných predajniach po celom Slovensku a v rámci verejnej zbierky „Biela pastelka 2020“ si ho vyskúšal aj youtuber Malý Mišo.

V Turecku vyšetrujú podozrivé úmrtie novinára českého pôvodu

Turecká polícia vyšetruje úmrtie amerického novinára a filmára Andreho Vltcheka (57), ktorý zomrel v utorok ráno v Turecku počas cesty autom do Istanbulu.

Členka vedenia časopisu Charlie Hebdo musela kvôli hrozbám opustiť domov

Členka vedenia francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týždeň opustiť svoj domov kvôli vyhrážkam, ktoré polícia považovala za závažné.

Michal Havran už nie je obvinený za článok: Pošlite Kuffu do cirkusu

Publicista Michal Havran už nie je obvinený za článok s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu, ktorý vyšiel v júni 2018 v denníku SME. Trestné oznámenie podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského mladšieho.

Vydavateľ Respektu sľúbil novému nezávislému maďarskému webu 200.000 eur

České vydavateľstvo Economia sľúbilo vznikajúcemu nezávislému maďarskému spravodajskému webu Telex.hu dar vo výške 200.000 eur. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.