Branislav Gröhling: Podrobnosti k otváraniu škôl, všetky informácie pre deti, učiteľov aj rodičov FOTO: FB Branislav Gröhling

31.05.2020 14:09 | Tlačové správy |

Od 1. júna 2020 môžu zriaďovatelia rozhodnúť o obnovení vyučovania v jednotlivých školách a podľa záujmu môžu otvoriť jednotlivé:

- materské školy (vrátane špeciálnych)
- 1-5. ročník základných škôl (vrátane špeciálnych)
- školské kluby detí

Rodičia budú môcť s deťmi ostať doma (ak nemajú záujem alebo ide o zdravotné či iné dôvody). Týmto rodičom bude naďalej vyplácaná OČR. Škola zabezpečí dištančné vzdelávanie týchto žiakov vo forme a rozsahu, ktorý umožňujú personálne a technické podmienky.

Odporúčame aj: Spustili 4. fázu uvoľňovania: Mení sa otváracia doba, otvárajú sa obchodné domy, školy, kiná, športoviská (VIDEO)

Dnes nájdu školy na webe pomocné materiály, ktoré im pomôžu pripraviť sa na výučbu v školách. Zriaďovateľ pomôže škole zabezpečiť prostriedky na dezinfekciu a ochranné prostriedky. Oslovil som tiež Štátne hmotné rezervy, aby pomohli školám s nákladmi pri otvorení.

Potrebné materiály pre ZŠ a MŠ:

Organizácia a podmienky prevádzky materských škôl
Organizácia a podmienky prevádzky základných škôl

ďalšie nájdete na na webe ministerstva: https://bit.ly/2TkE6ds (rozhodnutie čoskoro pribudne)

V školách budú skupiny detí po 20 žiakov v ZŠ a po 15 žiakov v MŠ. Tieto skupiny by sa nemali premiešavať. Žiaci na vyučovaní nemusia mať rúška, zamestnancom sa odporúča štít alebo rúško. Zabezpečí sa dezinfekcia, minimalizuje sa zhromažďovanie pred školou a v jej priestoroch, každé ráno bude meraná teplota bezdotykovým teplomerom (ľudia s príznakmi nemôžu vstúpiť do školy, resp. ju čo najskôr opustia). ZŠ môžu upraviť formu aj obsah vzdelávania, ak je to nutné.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.