Vedci prišli na prekvapivé zistenia pri tvorbe protilátok na nákazu COVID-19

V prípade nového typu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu covid-19, odborníci stále nemajú dostatok informácií o jeho biologickom správaní. Svedčia o tom stále nové a detailnejšie štúdie, ktoré napríklad priniesli nové informácie o tvorbe protilátok u ľudí, ktorí chorobu prekonali, povedal ČTK riaditeľ Ústavu molekulárnej a translačnej medicíny olomouckej lekárskej fakulty Marián Hajdúch.

"Jedna z posledných štúdií napríklad ukázala, že najvyššie protilátky majú staršie jedinci, ktorí prekonali ťažšiu formu tejto infekcie. Naopak mnoho mladých ľudí a detí môže choroba prekonať s minimálnymi alebo dokonca žiadnymi protilátkami. Je to vec, ktorá je naozaj prekvapivá. Sú to však predbežné informácie, ktoré sa budú overovať v ďalších štúdiách a populáciách," uviedol Marián Hajdúch.

Práve aj tieto štúdie môžu mať podľa neho vplyv na koncept takzvaného imunitného pása, ktorého otázka sa objavuje posledné dni v odborných diskusiách. Ide o to, že ak má jedinec protilátky proti ochoreniu, je málo pravdepodobné, že by sa nakazil, a nie je teda zásadný dôvod, aby sa na neho vzťahovali ďalšie reštriktívne opatrenia v plnom rozsahu. "Imunitné pasy sú určite jednou z vecí, ktoré je potrebné brať do úvahy v budúcich rozhodnutiach. Nemyslím si však, že tento koncept je v prípade koronavírusu zrelý na zavedenie, aj preto, že o biologickom správaní patogénu nemáme dosť informácií," doplnil lekár.

Na druhej stranu máme podľa riaditeľa ústavu v prípade tohto typu koronavírusu veľké šťastie. Mnoho liekov, ktoré sa vyvíjali na iný účel, totiž ukázali vo vzťahu k tomuto ochoreniu významnú protivírusovú aktivitu. "Je to mimoriadna situácia, ktorá nám môže pomôcť na ceste z plošnej karantény," doplnil popredný český vedec, ktorý je autorom viac ako 20 patentov protinádorových liečiv a biomarkerov.

Príkladom je remdesivir, liek, ktorý sa pôvodne vyvíjal proti Ebole. Jeho použitie proti koronavírusu je teraz vo fáze klinickej štúdie. Podľa Mariána Hajdúcha by tieto štúdie mohli poskytnúť prvé dáta už na konci apríla. "V prípade, že budú pozitívne, verím, že regulačné autority prerokujú schválenie toho liečivá pre použitie nesmierne rýchlo. Je reálne, že v horizonte niekoľkých mesiacov bude k dispozícii," doplnil Hajdúch.