Ruskou vakcínou sa nechce nechať očkovať viac ako polovica Rusov

Viac ako polovica Rusov sa nemieni nechať očkovať novou ruskou vakcínou proti ochoreniu covid-19. Uviedol to dnes generálny riaditeľ štátnej agentúry pre zisťovanie verejnej mienky VCIOM Valerij Fjodorov.

"Budeme sa očkovať novou ruskou vakcínou Sputnik V? 42 percent hovorí, že áno a čo najskôr, ale 52 percent hovorí, že nie, nenecháme sa očkovať," vyhlásil Fiodorov podľa štátnej agentúry TASS.

Výsledok prieskumu, ktorého sa zúčastnilo 1600 Rusov starších ako 18 rokov, podľa riaditeľa svedčí o stave spoločnosti. "Na jednej strane sa všetci bojíme a samozrejme chceme, aby tento strach zmizol. Chceme istotu, že sa zaručene nenakazíte. Ako? Bezpochyby je kvôli tomu nutné sa očkovať. Ale aj tak väčšina očkovanie neplánuje. Prečo? Obávajú sa, neveria, zdráhajú sa," vysvetlil.

Schválenie vakcíny Sputnik V ruským ministerstvom zdravotníctva ako svetové prvenstvo ohlásil 11. augusta osobne prezident Vladimir Putin. Podľa šéfa Kremľa očkovaciu látku na sebe vyskúšala aj jedna z jeho dcér. Vakcína prešla dvoma fázami klinických skúšok, rozsah a dostatočnosť testov ale spochybňovali západní experti.

Tento týždeň tvorcovia vakcíny oznámili, že ju od budúceho týždňa začnú testovať v masívnejšom meradle, na 40.000 ľuďoch. Masová výroba vakcíny má začať budúci mesiac. Rusko podľa tvorcov už obdržalo objednávky z dvoch desiatok krajín na miliardu dávok.

Rusko je z hľadiska počtu nakazených podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie sleduje globálne, štvrtou najviac postihnutou krajinou sveta po Spojených štátoch, Brazílii a Indii.