USA zvažujú bojkot ZOH v Pekingu kvôli porušovaniu ľudských práv v Číne

Spojené štáty americké zvažujú bojkot zimných olympijských hier 2022 v Pekingu na protest proti porušovaniu ľudských práv v Číne. V utorok to uviedlo tamojšie ministerstvo zahraničia. Jeho hovorca Ned Price povedal, že USA konzultujú situáciu s názorovo spriaznenými krajinami z celého sveta.

 

Debatujú o postupe voči Číne v súvislosti so zimným športovým sviatkom vrátane účasti na olympiáde. K bojkotu zimných olympijských hier, ktoré sa uskutočnia za desať mesiacov, začiatkom februára vyzvala skupina 180 ľudskoprávnych organizácií. Národným vládam zaslala otvorený list, v ktorom upozorňuje na zaobchádzanie s príslušníkmi národnostných menšín, ako sú Tibeťania, Ujguri, etnickí Mongoli žijúci v Číne alebo obyvatelia Hongkongu.

Skupina tak urobila po tom, čo pri Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV) neuspela s apelom na odobratie usporiadateľstva hier Číne. MOV argumentoval, že je športovou organizáciou, ktorá sa nechce pliesť do politiky. Rovnaký postoj vtedy vyjadril aj športový riaditeľ Slovenského olympijského výboru (ČOV) Martin Doktor.

Administratíva novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena sa ale témou zaoberá. Na definitívne rozhodnutie je ešte dosť času. "Ešte nejaká doba do týchto hier zostáva. Nechcem hovoriť žiadny termín, ale také diskusie prebiehajú. Je to niečo, o čom určite chceme diskutovať. Spoločný postup bude nielen v našom záujme, ale aj v záujme našich spojencov a partnerov. Takže toto je jedna z tém, ktoré je na stole," uviedol hovorca ministerstva zahraničia.

Čína akákoľvek obvinenia z porušovania ľudských práv odmieta. Tvrdí, že výzvy na bojkot zimných olympijských hier majú čisto politické motívy.

Bojkoty z politických dôvodov poznamenali dvoje letné olympijské hry v 80. rokoch minulého storočia. V Moskve 1980 kvôli sovietskej invázii do Afganistanu chýbali tímy mnohých západných krajín vrátane USA. Naopak do Los Angeles 1984 nepricestoval Sovietsky zväz a ďalšie socialistické štáty vrátane vtedajšieho Československa.